Az elmúlt két évben ezüstérmes, Barcelona közelében levő El Cellert három fivér működteti, a szervezők méltatása szerint a katalán konyhaművészetet és a mai csúcstechnológiát kombinálják. A gasztronómiai újságírókból, illetve szakemberekből álló, 26 regionális panelbe szervezett értékelők által adott összpontszám alapján a harmadik helyre az olaszországi Modenában levő Osteria Francescana jött fel a tavalyi ötödikről. Bekerült az első tízbe egy bécsi étterem is, a Steiereck a 9. helyet szerezte meg a tavalyi 11. után.
Az idei győztes étterem 1986 óta működik, első Michelin-csillagát 1995-ben szerezte meg, a harmadikat 2009-ben. A kóstolómenü 130 euróba kerül; aki ki akarja próbálni, annak érdemes sietnie - emlékeztetett a Bloomberg. Amikor a koppenhágai Noma először került a kétszer 50 éttermet felölelő Restaurant-lista élére, másnap százezren próbálkoztak az online foglalással, ami évekre lekötötte volna az étterem kapacitásait.
A legtöbbször, öt alkalommal a mára már bezárt legendás spanyol El Bulli nyerte el a 2002 óta osztott elismerést - az El Celler konyhafőnöke eltöltött ott egy szezont 1989-ben a sztárszakács, Ferrán Adria mellett - , kétszer kapta meg a most csak a 47. helyre sorolt amerikai French Laundry és egyszer a Heston Blumenthal vezette brit Fat Duck.
Legolvasottabb
Súlyos következménye lehet, hogy megduplázták az ingyenes készpénzfelvételi limitet
Katasztrófa az egészségügyben: 32 ezer beteg rekedt a műtők előtt, egyesek 2030-ra kaptak időpontot
Nyomasztóan kemény évek jönnek az ingatlanpiacon, brutális számokat kellene hozni
Készüljön: hétfőn visszatér a tömeg a boltokba, berúgta az ajtót az árréstop
Százezrek haltak bele az idén, pedig mindenki azt hitte, hogy irány a Hold
A szemüveg már a múlté? Zöld utat kapott az új csodaszemcsepp
Emelné a nyugdíjkorhatárt és csökkentené az egészségügyi szolgáltatásokat a kancelláriaminiszter
Kínai rendőrök helyett, kínai autók érkeznek hazánkba
Újabb világjárvány köszönthet ránk 2026-ban, ellenszer sincs