A vádak szerint a brókercég több mint négy éven keresztül szegte meg a pénzpiaci szektort szabályozó előírásokat. A cég néhány egykori alkalmazottjára bírósági tárgyalás vár. A Libor - London interbank offered rate - a globális nagybani likviditáspiac irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint évente 350 ezer milliárd dollár összértékű pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. A Libor kialakítása körül 2012-ben súlyos botrány robbant ki. A brit FSA 2012 nyarán feltárta, hogy a londoni Barclays néhány kereskedője a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen manipulálta a Libort, amelyet hol mesterségesen alacsony, hol mesterségesen magas szinten állapítottak meg.

A Barclays mellett a Royal Bank of Scotland (RBS) és a svájci UBS is belekeveredett a botrányba, most pedig az ICAP a legújabb érintett. A Barclays, az RBS és a UBS összesen 2,5 milliárd dollár büntetést fizetett ki.

Az ICAP-ra kirótt 87,4 millió dolláros büntetés a fenti összeghez képest kevésnek tűnik, de a cég méretét figyelembe véve mégis jelentős összeg. Az ICAP büntetése a cég teljes tőzsdei értékének 1,9 százalékát teszi ki, míg a Barclays esetében ez 0,6 százalék, az RBS-nél 1,6 százalék, a UBS-nél 1,8 százalék volt.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a maga részéről nem szabott ki pénzügyi büntetést az ICAP-ra, de bejelentette, hogy az ICAP három egykori alkalmazottja ellen vádat emelnek a Libor manipulálása miatt. A minisztérium közleménye szerint a vádlottak külön-külön 30 év börtönbüntetést is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket.