A programnak komoly aktualitást ad a magyar lakosság egészségi állapota, hazánkban a nagymértékű dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód következtében előforduló megbetegedések riasztó képet mutatnak. Az életmód legalább 40 százalékban befolyásolja az egészséges életkilátásokat, ezért fontos hangsúlyozni az egyéni felelősséget az egészségmegőrzésben  - vélik a program elindítői. A Richter Egészségváros szűrésein résztvevők egészségügyi adatai - hasonlóan az országos átlaghoz - figyelmeztető képet adnak: nagyjából minden negyedik embernél mértek a normálistól eltérő eredményeket.

A rendezvényen tanácsadások (fájdalomcsillapítás, memóriazavar, szorongás és depresszió, nőgyógyászat), előadások és beszélgetések során helyi szakemberek és a programhoz csatlakozott hírességek személyre szabottan nyújtanak segítséget az egészséges életvezetés kialakításában.

A Richter Egészségvároson elvégezhető komplex szűrővizsgálatokon (koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatfelmérés, érszűkület-vizsgálat, prosztata (PSA) szűrés, asztmaszűrés, bőr- és körömgomba szűrés, mell-önvizsgálat) való részvétellel felmérhető az egyén jelen egészségi állapota, az esetleges öröklődő genetikus hajlamok, valamint kiszűrhetők a rizikótényezők. A programon helyben olyan ingyenes szűrővizsgálatok is elérhetők (pl.: csontsűrűségmérés), melyekre az egészségügyi ellátórendszer keretében sok esetben hónapokat kell várni.

A gyógyszercég minden városban kétmillió forint adományt ajánl fel a helyi kórház számára, melyet minden látogató személyesen növelhet a programok bármely elemében való részvételével, például a helyszínen elvégeztetett szűrővizsgálatokért vagy a meghallgatott előadásokért kapott adománypontok alapján.

A kezdeményezés eddigi hét évének eredményeiről Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője elmondta, 47 városban fordultak meg, a lakosok aktív részvételével több mint 209 millió forintot adományoztak a kórházaknak. Mintegy kilencvenezer szűrésből tizenkilencezer olyan esetet szűrtek ki, amely azonnal további ellátást, vizsgálatot igényelt.