A Reuters több olvasója jelezte a hírportálnak, hogy tinédzser gyermekeik a Kindle Unlimited e-könyv-előfizetési szolgáltatásán keresztül explicit anyagot töltöttek le, és az iPhone készülékeiken tekintették meg a fényképeket. Az szülők elmondták, azért vonzotta őket a havi 10 dollárba kerülő szolgáltatás, mert olyan, a korosztálynak megfelelő könyvsorozatokhoz kínál hozzáférést, amelyek megvásárlása egyébként drága lenne, és az Amazon Kids+ előfizetéses szolgáltatásában nem elérhető – írja a Reuters.  

Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy biztonságos vásárlási és olvasási élményt nyújtsunk ügyfeleink és családjaik számára, és az ehhez hasonló ügyeket komolyan vesszük. Minden rendelkezésre álló információt felülvizsgálunk, és megállapításaink alapján intézkedünk

– állt az Amazon Reutersnek küldött közleményében. 

Az Apple és a Google is jelezte, hogy kapcsolatba léptek az ügyben a fejlesztővel, vagyis az Amazonnal.

Az ilyen eszmecserék ritkák a technológiai cégek között, amelyek bár versenyeznek egymással, de számos szolgáltatás tekintetében egymásra is támaszkodnak. A Kindle és az Amazon alkalmazásai a legtöbbet letöltöttek közé tartoznak a Google és az Apple áruházaiban.

A szóban forgó felnőtteknek szóló anyagokat elsősorban az Amazon Kindle Direct Publishing üzletágán keresztül saját kiadásban jelentethetik meg. A szerzők az Amazonon keresztül szinte azonnal kiadhatják könyveiket, és elérhetővé tehetik azokat a Kindle Unlimited előfizetőinek.

Az Amazon az önkiadási ágára vonatkozó feltételeiben szerepel, hogy megtagadhatja az általa „sértőnek vagy nem megfelelőnek” ítélt tartalmak értékesítését, amelyek közé tartozhat a pornográf tartalom is.

Az Amazon a világ vezető e-könyv-forgalmazója, egyes becslések szerint a piac kétharmadát vagy annál is nagyobb részét ellenőrzi. A Reuters által megkérdezett internetes jogi szakértők szerint az Amazonnak nem valószínű, hogy jogi következményekkel kell szembenéznie.

Korhatáros besorolásra került sor 

A figyelmeztetés után az Apple a hónap elején 4 évről 12 évre módosította az alkalmazás korhatáros besorolását, míg a Google Play áruházában az alkalmazás tinédzser kortól javasolt. Az Amazon közölte, hogy frissítik a Kindle alkalmazást, és megjegyezte, a felhasználói feltételek 18 év alattiak esetében megkövetelik a szülői felügyeletet.