A hónapokig tartó gyárbezárások Vietnamban, ahol a Nike cipőit gyártják, még nagyobb nyomást helyeztek a világméretű ellátási láncokra, amelyek már így is a járvány hatásaitól szenvednek. Az oregoni Beavertonban székelő cég részvényei - amelyek az augusztusban elért rekordmagas értékükhöz képest mintegy 9 százalékkal csökkentek már -, 3,3 százalékkal estek a csütörtöki meghosszabbított kereskedésben. Ennek oka, hogy a cég közölte, mostantól egyszámjegyű növekedést vár az egész éves forgalomnövekedésben, szemben a korábban becsült kétszámjegyű növekedéssel - írja a Reuters.

A Nike azt is közölte, hogy a második negyedévben a gyárbezárások miatt a bevételnövekedés várhatóan "a tavalyihoz képest stagnáló vagy alacsony, egyszámjegyű csökkenés" tartományában lesz.

"Vietnamban a kormány utasítására szinte az összes cipőgyár zárva marad. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó gyárbezárásokkal kapcsolatos tapasztalataink azt mutatják, hogy az újranyitás és a teljes termelési szintre való visszatérés időbe telik" - mondta Matthew Friend, a Nike pénzügyi igazgatója. A cég közölte, hogy eddig 10 hét termeléskiesésük volt Vietnamban, és a teljes gyártási kapacitás visszaállítása több hónapot vesz igénybe.

A BTIG brókercég ebben a hónapban leminősítette a Nike részvényeit, mondván, hogy "a Nike számára jelentősen megnőtt a jelentős leállások kockázata, amely az idei ünnepek alatt kezdődhet és legalább jövő tavaszig tarthat".

"A szállítási idők Észak-Amerikában az utolsó negyedévben romlottak, most már majdnem kétszer olyan hosszúak, mint a járvány előtti szintek" - mondta Friend, hozzátéve, hogy a Nike hasonló problémákkal küzd Európában, a Közel-Keleten és Afrikában.

Más ruházati cégek, köztük az Abercrombie & Fitch és az Adidas is megsínylették a vietnami termelési problémákat. Az ország számos részén legalább szeptember végéig tartó járványügyi korlátozások vannak kilátásban. Emellett a ruházati cégeknek meg kellett küzdeniük a magasabb nyersanyagköltségekkel, és többet kellett költeniük a szállításra, hogy termékeik időben a boltokba kerüljenek.

A kiskereskedők készletei már most történelmi mélyponton vannak. A St. Louis-i Federal Reserve Bank adatai szerint július végén az üzletek csak alig több mint egy hónapnyi értékesítésre elegendő áruval rendelkeztek, ami jelentős visszaesés a tavaly áprilisi közel kéthónapos előnyhöz képest. Eközben közeledik a legfontosabb kiskereskedelmi időszak: a karácsonyi vásárlási szezon. Ekkor készlethiányokra kell készüljenek a vásárlók.

A Nike közölte, hogy a bevétel 12,25 milliárd dollárra emelkedett az augusztus 31-én zárult első negyedévben elért 10,59 milliárd dollárról, míg az elemzők átlagosan 12,46 milliárd dollárra számítottak a Refinitiv IBES adatai szerint. A Nike nettó nyeresége 23 százalékkal 1,87 milliárd dollárra, részvényenként 1,16 dollárra nőtt az első negyedévben.