Miután több mint egy évvel ezelőtt számos fehérgalléros munkahelyen teljes vagy részleges távmunka folyt, a munkáltatók megpróbálják visszahívni a dolgozókat az irodába, még akkor is, amikor a koronavírus delta-változata egyre jobban terjed az Egyesült Államokban. A munkavállalók visszacsábítása érdekében egyes vállalatok munkába visszatérési partikat tartanak, díjakat osztogatnak, ingyenes ebédet vagy gyermekfelügyeletet biztosítanak, sőt, jógaórákat is tartanak. Néhány munkavállaló nem túlságosan kedveli ezt a kilátást - akár az egészségük miatt aggódnak, akár otthoni kötelezettségeik miatt nem tudnak visszatérni az irodákba, mások egyszerűen csak nem akarnak újra visszakerülni a mókuskerékbe és újra ingázni.

A Breeze biztosítótársaság megbízásából készült online felmérés szerint az amerikai munkavállalók 65 százaléka úgy gondolja, hogy a munkájukat teljes egészében távolról is el lehetne végezni, ráadásul hajlandók lennének 5 százalékos fizetéscsökkentést is vállalni azért, hogy otthon maradhassanak. Sokuknál ráadásul ez azt jelentené, hogy több évnyi korábbi fizetésemelésüket engednék el a célért - írja a Bloomberg az eredményekről. A fizetéscsökkenés vállalása egyébként ésszerű pénzügyi kompromisszum lehet, az ingázás költségeitől függően. Egy tavalyi tanulmány becslése szerint az otthoni munkavégzéssel az emberek havonta több száz dollárt takarítanak meg.

A Pollfish közvélemény-kutató cég által július 20-án és 21-én végzett online felmérésben 1000 olyan személy válaszolt, akik azt állították, hogy "olyan munkát végeznek vagy keresnek, amely teljes egészében távolról is elvégezhető". A legtöbben azt mondták, hogy 5 százaléknál többet nem adnának fel a bérükből, de a válaszadók 15 százaléka azt mondta, hogy a fizetésük 25 százalékát is hajlandó lenne lefaragni a távmunkáért. Közel fele - 46 százalék - a dolgozóknak azt mondta, hogy a szabadnapjainak negyedéről lemondana, 15 százalék pedig azt mondta, hogy az összes fizetett szabadnapjáról lemondana azért, hogy otthonról dolgozhasson.

A cég azt is megkérdezte, hogy mi másról mondanának le az emberek a távmunka lehetőségéért. Több mint a fele azt mondta, hogy egy évre lemondana a Netflixről, a közösségi médiáról vagy az Amazonról. A válaszadók egyharmada azt is mondta, hogy elengedné a jövőbeni országos és helyi választásokon való szavazati jogát. A Z generáció volt a legeltökéltebb, 44 százalékuk azt mondta, hogy lemondana a szavazati jogáról, míg a baby boomerek voltak a legjogpártibbak, akiknek csak 27 százaléka vállalná ezt a home office-ért.

Más országokban is tapasztalható, hogy a dolgozók kevéssé akarnak visszatérni a munkahelyeikre.