Az OPEC félévente tartott rendszeres közgyűlésén dönt tagországai kitermelési kvótájáról. A világpiaci olajárak tavaly nyáron indult csökkenése óta a mostani a második alkalom, hogy az OPEC kitermelési kvótája szinten tartásáról döntött.

A világ olajfelhasználásának mintegy harmadát adó OPEC hagyományosan a kitermelési kvóta, azaz a világpiaci kínálat változtatásával szabályozta az olajárakat. A palaolaj termeléssel a világpiacon megjelent kínálati többlet miatt tavaly nyár óta csökkenő olajárak dacára azonban piaci részesedésének megőrzése érdekében szakított ezzel a gyakorlattal.

Az OPEC döntése megfelelt a piaci várakozásoknak. A világpiacon irányadó Brent olajár ugyanis a kereslet növekedésének köszönhetően a januári mélypont óta már hordónként 20 dollárral emelkedett.

A Brent nyersolajat péntek délután hordónként 62,46 dolláron jegyezték a határidős tőzsdén legközelebbi szállításra, 42 centtel, 0,69 százalékkal a csütörtöki zárás felett. Tavaly júniusban a Brent olajár még 110 dollár felett állt.