Az indiai trösztellenes testület vizsgálja a globális kézbesítési cégek, például a német DHL, az amerikai UPS és FedEx helyi egységeit a kedvezményekkel kapcsolatos állítólagos összejátszás miatt a Reuters által megszerzett dokumentumok szerint.

Ez a legújabb vizsgálat a logisztikai iparban, a korábbiak közül már van, ami egészen 2015-ig nyúlik vissza, amikor Franciaország 735 millió dollár összegű bírságot szabott ki húsz vállalatra, köztük a FedEx-re és a DHL-re az áremelések kapcsán történt titkos összejátszás miatt.

Az elmúlt hetekben az Indiai Versenybizottság (CCI) több százezer e-mail átnézését kezdte el kormányzati dokumentumok és három forrás szerint, amelynek a célja annak megvizsgálása, hogy a vállalatok milyen díjakat számolnak fel a repülőtéri szolgáltatásaikért.

A szélesebb körű vizsgálat azután kezdődött, hogy az Indiai Kiadók Szövetsége panaszt nyújtott be, miszerint a DHL, a FedEx, a UPS és a dubai Aramex néhány hazai céggel közösen határozzák meg a díjakat és szabályozzák az ügyfelek kedvezményeit. Amennyiben ez valóban így történt, akkor ezzel megsértették az indiai trösztellenes törvényeket.

A szervezet szerint a társaságok vezetői kereskedelmi szempontból érzékeny információkat cseréltek ki a repülőtereken kínált futár- és raktárszolgáltatások mennyiségéről, díjairól és kedvezményeiről, mielőtt döntést hoztak a díjakról.

FedEx közleményében határozottan tagadta a megfogalmazott vádakat, azonban jelezték, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal. A DHL és a UPS csak annyit közölt, hogy teljes mértékben együttműködnek a felügyeleti szervezettel.

UPS-igazgató: a kereskedők biztosra mennek, magasabb forintárakat határoznak meg

A járvány kitörése óta pörgő e-kereskedelmet megtörheti a fizetőképes kereslet csökkenése Magyarországon, amelyet súlyosbít az európai szinten is kiemelkedő infláció valamint a forint gyengélkedése. A szektor jövőjéről, az üzemanyagkrízisről, az energiahatékonyságról és a drónos szállításról is kérdeztük Daniela Constantinescut, az UPS régiós vezetőjét. Bővebben --->