A spórolásban segít egy új kezdeményezéssel az Ikea. A svéd boltlánc tulajdonosa, az Ingka Centers egy új kölcsönzésre alapuló platformnak adott helyet a Livat Hammersmith brit bevásárlóközpontban annak érdekében, hogy segítsen az embereknek pénzt megtakarítani és csökkenteni a pazarlást.  

A kezdeményezés lényege, hogy az emberek olyan tárgyakat bérelhetnek, amelyekre nincs szükségük minden nap, de egy-egy alkalommal jól jönnek, ezért nem feltétlenül éri meg megvásárolni őket. Így például fúrókat vagy éppen varrógépeket lehet kölcsönözni, de a közösség tagjai meg is oszthatnak egymással praktikus ismereteket, például különböző barkácsolási vagy felújítási tippeket - írja a Retail Gazette kiskereskedelmi szakportál.

Tehát bérlési konstrukcióról van szó, ami bár az Ikeánál újdonság, amúgy egy régóta működő megoldás számos területen.

A Library of Things névre keresztelt üzlet több mint 20 fajta háztartási, barkács- és kertészeti tárgyat kínál majd, amelyeket az érdeklődők napi néhány fontért, azaz pár ezer forintért kölcsönözhetnek majd. A kiválasztott termékeket online lehet lefoglalni és egy önkiszolgáló kioszkból vehetik majd át a Livat Hammersmith nevű, Ingka Centers által üzemeltetett londoni bevásárlóközpontban.

Kevesebb hulladék és szén-dioxid

A Library of Things-t Emma Shaw, Rebecca Trevalyan és Sophia Wyatt alapította 2016-ban, és már kilenc helyen működik Londonban. Eddig több mint ötezren kölcsönöztek tárgyakat több mint 10 ezer alkalommal, így körülbelül 40 tonna hulladéktól és 88 tonna CO2-kibocsátástól kímélték meg a környezetet.

A Livat Hammersmith menedzsere, Natalia Petalina szerint a helyi közösség szükségletei állnak a tevékenységük középpontjában, így örülnek a Library of Things indulásának, hiszen ezzel segíthetnek pénzt megtakarítani és egy fenntarthatóbb életet kialakítani a lakosoknak.

Luxustermékeket is lehet bérelni

A bérlés lehetősége pedig egyre több termék esetében fennáll: a barkácseszközök mellett ruhákat is kölcsönözhetnek az érdeklődők. a ballonkabátjairól híres brit Burberry például a My Wardrobe HQ-val, luxus ruházati cikkek bérbeadásával és használt termékek árusításával foglalkozó céggel dolgozik együtt. Így a Burberry termékeihez némileg olcsóbban juthatnak hozzá a vásárlók, a cég pedig fenntarthatóbbá teheti a működését.

A My Wardrobe adatai szerint egyébként körülbelül a szolgáltatást használók fele dönt úgy, hogy megtartja a kikölcsönzött terméket. Hasonló szolgáltatást nyújt a Hurr is, ahol szintén ruhákat és kiegészítőket lehet bérelni például egy-egy fontos eseményre.