A Moore Hungary negyedéves iparági elemzése, amely a Marriott, a Hilton, az InterContinental adataiból alapján készült, 109 ország 24 ezer szállodájának teljesítményére fókuszált. Ennek alapján az egy kiadható szobára jutó árbevétel tavaly átlagosan 113,3 dollár volt.

A közlemény szerint ez nem csupán az azt megelőző, 99,8 dolláros értéket haladja meg, de ez volt az első olyan teljes év, ami már a Covid előtti időszak 106,5 dolláros csúcsértékét is meghaladta.

foglaltság mértéke is nőtt, 5,3 százalékkal 69,7 százalékos szintre, ami annak fényében meglepő, hogy az átlagos napi szobaár 162,4 dollárra nőtt. Viszonyításképpen, ez a szám 2019-ben még 145,1 dollár volt.

Takács Márton, a Moore Hungary Hotel és Turizmus tanácsadó partnere szerint a szobaárak emelkedése egyrészt a magasabb inflációs környezetnek, másrészt a gyorsan élénkülő keresletnek köszönhető, ami a csoportos és üzleti utak újbóli felfutásával magyarázható.

Bár minden kategóriában kedvezőek a számok, de a luxuskategóriás hotelek teljesítménye ezen belül is kiemelkedő: itt egy év alatt 59 százalékról 68 százalékra emelkedett a foglaltság mértéke. A legmagasabb minőségű szálláshelyek esetében sosem tapasztalt árazási potenciál mutatkozik: az idetartozó szobák átlagára már 58 százalékkal haladja meg az egy fokozattal alacsonyabb, upper upscale besorolású szobákét.

A vizsgált négy szállodalánc esetében 17 százalékkal nőtt a korrigált EBITDA értéke egy év alatt, a működési eredmény 11 százalékkal múlta felül a 2022-es szintet.

 

 

 

Óriási utasforgalommal számol a Budapest Airport

Már lassan átlépi a koronavírus-járvány előtti szintet az utazók száma, a leégiáru mennyisége pedig már túl is szárnyalta azt.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->