Tavaly március legvégén írtunk róla, hogy végleg becsukja kapuit a Johnson Electric (JE) borsodi autóipari alkatrészgyára, 2022 áprilisáig mintegy 800-an veszíthetik el a munkájukat. Most azonban úgy fest, hogy a bezárás nem az előzetes tervek szerint alakul: az elmúlt egy évben annyi dolgozó lépett ki, mondott fel, hogy a gyárbezárás bejelentése óta többször is új munkaerő kellett felvenni az ózdi üzembe.

„Betanított munkást a napokban is vettek fel, úgy tudom nyolcat. Elküldeni viszont senkit sem küldtek el az elmúlt hónapokban, mert maguktól mentek el az emberek. Menedzserként az a kritikus ebben, hogy az irodából több mérnök is lelépett, pótolni viszont ott senkit sem pótoltak. Ez lavinát indított el, mivel a kiesők munkáját a maradó, többi mérnök kapta meg, ami azzal járt, hogy az elvárások teljesíthetetlenné váltak, és persze így még többen mondanak fel az irodán” – nyilatkozta a Napi.hu-nak egy névtelenséget kérő mérnök az alkatrészgyárból.

Úgy tapasztalja, hogy a mostanában felvett operátorokkal több a probléma. Például az, hogy jellemzően nem veszik komolyan a munkájukat, mivel tudják, hogy az csak ideiglenes. Gyakrabban jelentenek beteget is, többen egyszerűen nem járnak be dolgozni, és néhány hét múltán tovább állnak.

„A kieső operátorok helyére Szerbiából is hozott új embereket a cég. Ők hivatalosan betanulásra érkeztek ide a JE ottani üzeméből, ahová néhány gyártósor kerül majd a jövőben, de gyakorlatilag úgy kellettek az itteni termelésnek, mint egy falat kenyér. Nélkülük nagyon lemaradtunk volna a megrendelések teljesítésével” – magyarázta a szakember.

Sok a bizonytalanság

A gyár termelését az előzetes tervek szerint március végén állították volna le. Az áprilisnak csupán a lezárásról kellene szólnia. Azonban úgy tűnik, hogy erre sincs garancia.

Amikor a JE tavaly áprilisban megtette a bejelentését, az illetékes miniszter, Palkovics László kiadott egy sajtóközleményt. Ebben az olvasható, hogy "a cél most is az, hogy a Johnson munkavállalói mielőbb új állást találjanak, ügyüket a tárca kiemelten kezeli, helyzetük megnyugtató rendezéséhez minden támogatást kész megadni. Az ITM gazdaságfejlesztésért és munkaerőpiacért felelős államtitkárai egyeztetnek a teendőkről, lehetőségekről a térség országgyűlési képviselőjével Ózdon”.

Mindebből az érintettek eddig annyit éreztek, hogy tavaly volt állásbörze Ózdon - igaz, ez nem számít ritkaságnak a városban. A céges továbbképzésekre azonban eddig nem került sor.

Az ózdi Johnson Electric alkatrészgyár főbejárata
Az ózdi Johnson Electric alkatrészgyár főbejárata
Napi.hu, Kónya Ádám

Lehet némi csúszás

„Valóban sok minden változott a tavaly márciusi bejelentéshez képest. Létszámleépítés még nem történt, viszont jópáran elhagyták a céget a saját döntésükből, a szellemi és a fizikai állomány tekintve is. Az akkor bejelentett tervhez képest látszik a csúszás mind a gyártósorok áttelepítésében, mind a létszámleépítésben” – erősítette meg információinkat Bedő Gábor, az üzemi tanács elnöke.

Bedő azt a hírt is megerősítette, hogy új dolgozókat is alkalmaznak, mivel a gyártósorok átköltöztetése miatt biztonsági raktárkészletet alakít ki a JE, a vevőik folyamatos ellátása érdekében. Nem csak a kieső emberek helyett vettek fel újakat, hanem műszakbővülés is történt néhány részlegen.

Szerb kollégák is érkeztek az ózdi üzembe. Operátorok és mérnökök, technikusok egyaránt. Mivel több ózdi gyártósor a szerb Nis városában található Johnson Electric-gyárba költözik, a szerb kollégák a gyártósorok megismerése és a gyártási folyamat betanulása miatt jöttek a borsodi városba.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen segítséget kaptak a cég alkalmazottai a munkaerőpiacon való boldogulásukhoz, Bedő Gábor is elmondta, hogy a vállalat augusztusban szervezett egy állásbörzét, ahol környékbeli és távolabbi munkáltatók jelentek meg. Az operátori munkakörtől a mérnöki pozíciókig kínáltak állásokat. Ezenfelül a szakszervezet javaslatára a cég ajánlólevelet állított ki az alkalmazottaknak. Az ígéretek között szerepelt tanfolyamok és továbbképzések indítása valóban nem valósult meg. Több alkalmazottnak állást kínált viszont a JE a hatvani üzemében, oda néhány operátor és szellemi foglalkozású kollégáját is áthelyeztek az utóbbi időben.

Bedő a bezárással kapcsolatban kielégítőnek tartja a kommunikációt a menedzsment és az üzemi tanács között. Az üzemgyűléseken, az úgynevezett Town Hall meetingeken a vezetőség válaszol az előzetesen írásban feltett kérdésekre, illetve válaszolnak a személyesen feltett kérdésekre.

A Napi.hu az üzem vezetésével is megpróbálta felvenni a kapcsolatot, hogy nyilatkozzanak az aktuális helyzetről. Sem a megadott határidőig, sem a cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. Amennyiben ez mégis megtörténne, frissítjük a cikkünket.