A kormány bejelentése szerint az UOKiK-hez (Urz±d Ochrony Konkurencji i Konsumentów) érkezett bejelentések szerint a lengyel bankok a hitelszerződések egyoldalú módosításával igyekeznek elkerülni a csökkenő svájci frank banki kamatok (Libor követését.

Ewa Kopacz miniszterelnök ezért a bankok vizsgálatára utasította az illetékes hatóságokat, különös tekintettel "a hitelfelvevők és a fogyasztók jogos érdekeit sértő tételek kiszűrésére".

Lengyel médiajelentések szerint a bankok megállapodtak egymás között abban, hogy "nem engedik át" a negatív svájci frank kamatlábat és néhányan közülük már egyoldalúan negatív kamatlábat tiltó rendelkezéssel módosították is a meglévő hitelszerződéseket.

A lengyel pénzügyi hatóságok a svájci frank árfolyamának jelentős emelkedése miatt az utóbbi napokban nyomás alá helyezték a lengyel bankokat annak elérésére, hogy azok osszák meg ügyfeleikkel a kamat- és tőketörlesztés zlotyban jelentkező megnövekedett terheit.

A lengyel jegybank elnöke, Marek Belka hétfőn annak a véleményének adott hangot, hogy a bankoknak meg kellene osztaniuk ügyfeleikkel a devizaárfolyam-kockázatokat és érvényesíteniük kellene a negatív svájci frank kamatlábat is. Ezt az álláspontot erősítette meg keddi nyilatkozatában Adam Jasser, az UOKiK igazgatója is.

A KNF (Komisji Nadzoru Finansowego) lengyel pénzügyi felügyelet 2014 novemberi végi adatai szerint a 351,8 milliárd zloty jelzáloghitel-állománynak 37 százaléka volt svájci frank alapú (1 zloty 73,5 forint)