A leideni üzemben a leállás ideiglenes és a vakcina gyártása előreláthatóan néhány hónapon belül újra beindul. Az azonban a felhalmozott készleteknek köszönhetően nem ismert, hogy a kihagyásnak volt-e bármiféle hatása a vakcinaellátásra - írja a Reuters híre alapján a hvg.hu.

A hollandiai Leidenben lévő gyár ez idő alatt egy kísérleti fázisban lévő, de potenciálisan jövedelmezőbb vakcina gyártását indította be, amely egy a Covid–19-től teljesen független, másik vírus ellen nyújt védelmet.

A kihagyásnak vélhetően köze lehet ahhoz, hogy a J&J 2021-ben a saját maga által kitűzött bevételi küszöböt sem tudta elérni a Covid elleni vakcinájával (Janssen), ráadásul a forgalma a vetélytársaihoz viszonyítva is gyengébbre sikeredett. A J&J Covid-vakcinájával kapcsolatos dolgait az előállításban jelentkező problémák, biztonsági kockázatok és masszív túlkereslet is nehezítették.

A leideni gyár leállása nem jelenti azt, hogy felhagyna a cég a vakcinagyártással, más egységei azonban egyelőre vagy nem készültek fel még a gyártásra, vagy nem kapták meg a gyártás beindításához szükséges engedélyeket.