Nem könnyű a finn atomerőmű-építők élete akkor sem, ha már úgy tűnt, hogy egy kínkeserves történet végére értek.

Az atomerőmű-építés egyik állatorvosi lovának tekintett OLK3 13 évvel lekéste az eredeti indulási céldátumát, mintegy háromszor annyiba került a beruházás, mint amire eredetileg kalkuláltak, és bár a francia reaktort használó egység tavaly decemberben végül késznek nyilváníttatott, az azóta zajló tesztelések sem mennek simán.

Azok után, hogy az augusztus második hetében fellépő, automatizálási frissítésből eredő hiba kijavítása után vasárnap délután végre  folytatni tudták az OLK3 próbaüzemét - és azt tesztelték, hogy az 1600 MW névleges teljesítményű rendszer 60 százalékos terhelésen hogyan működik - az OLK3 hétfőn leállt.

A finn közszolgálati csatorna, az Yle híradása szerint az erőmű teljesítménye a nullára esett, mivel meghibásodott a turbina. Az OLK3 egységet üzemeltető Teollisuuden Voima (TVO) közlése szerint a reaktorral nincs gond, de a hiba okát egyelőre még vizsgálják. Arról sem akartak találgatásba bocsátkozni, hogy a helyzet mikorra normalizálható.

Egyszer majd minden rendben lesz

A TVO nyár elején még igen harciasan azt közölte, hogy "nem fog vacakolni" az erőmű üzembe helyezésével. Ugyanakkor azt is elmagyarázták a finneknek, hogy annak ellenére, hogy a piacon komoly nyomás nehezedik az országra, hogy szerezzen be (vagy termeljen) több áramot, a finn atomipari vállalat nem enged a külső nyomásnak, hogy engedje már dolgozni az új atomreaktort. A TVO szerint az OLK3 üzembe helyezését "semmilyen körülmények között nem lehet elsietni".

Az erőmű, melynek eredetileg 2009-ben már termelnie kellett volna a hálózatra, a legnagyobb finn reaktor.

A legutóbbi tervek szerint az erőmű 2022. decemberben kezdené meg az üzemszerű, kereskedelmi működését, vagyis a rendszeres áramtermelést, mely a finn szükséglet 13 százalékát tudná megtermelni. A TVO továbbra is fogadkozik, hogy ha egyszer az OLK3 tesztelése befejeződik, 60 éven át stabilan számítani lehet majd rá.