Németország és Norvégia a két nemzetet összekötő hidrogénvezeték építését fontolgatja, hogy csökkentse Európa függőségét az orosz energiaellátástól - írta meg a Bloomberg. 

A két ország tervei szerint összeállítanak egy megvalósíthatósági tanulmányt arról, hogy a norvég zöldhidrogén hogyan juthatna el infrastrukturális környezetben Németországba. Erről az előkészítési munkáról Robert Habeck német gazdasági miniszter és Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök szerda esti találkozója után közöltek részleteket.

A találkozóról kiadott közös sajtóközleményben az olvasható, hogy a következő időszakban kiemelten fontossá válik Európa számára az alternatív energiaforrások mindinkább hozzáférhetővé tétele és elterjesztése, ugyanakkor az orosz gáz és olaj helyettesíthetősége érdekében az ehhez szükséges infrastruktúrát is fejleszteni kell.

A Bloomberg szerint Németország - amely a gazdaságához szükséges gázmennyiségnek több mint a felét, szénből és olajból pedig az egyharmadát szerzi be az oroszoktól - azóta szorgalmazza ezt az irányt, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Ez azonban nem egészen így van. Tavaly ősszel például komplett projektet ismertettek Szlovákiában, ahol négy közép-európai gázinfrastruktúra társaság szerződést kötött egy Közép-Európán átívelő hidrogén sztráda kialakításáról. Ennek lényege, hogy az Ukrajnában napelemes erőművekben megtermelt árammal bontják a vizet ipari méretben hidrogénre, és ezt a zöldhidrogént vezetik el Ukrajna-Szlovákia-Csehország-Németország útvonalon.

A németek zöldhidrogénes álmait azonban még korábban, Angela Merkel utolsó kabinetje emelte stratégiai szintre, amikor 2020 elején megötszörözte az addigi célszámokat és átírta a német hidrogénstratégiát. Erről a szintről rugaszkodott el aztán az új német kormány, amikor a 2030-as célszámokat drasztikusan tovább emelve azt a célt tűzték ki már középtávon is az ország ipara elé, hogy a zöldhidrogén technológia élmenőivé kell válniuk az évtized végére. Minderre most az Ukrajna elleni orosz háború még rátesz egy nagy lapáttal.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.