Dél-Korea legnagyobb befektetője, a Nemzeti Nyugdíjszolgálat (National Pension Service, NPS) komoly kritikákat kapott azután, hogy erőtlennek tűnő elképzeléseket jelentett be a szénipari érdekeltségeinek visszaszorításával kapcsolatosan.

Bloomberg beszámolója szerint a világ 3. legnagyobb nyugdíjalapi vagyonát kezelő NPS helyzetét az teszi igazán pikánssá, hogy több mint 700 milliárd dollár értékű vagyont kezelő alapot a szervezet korábbi vezetője, a mára politikai pályára lépett Kim Szung-ju támadja a leghevesebben. 

Az ellenzéki párt képviselőjévé lett Kim Szung-ju szerint az nem jó irány, ha az NPS azokat a lehetőségeket vizsgálja, hogyan vonhatná ki magát a szénbányászat és az áramtermelés szektorok portfólió-súlytalanítását célzó elképzelések alól. A nyugdíjalap bevételének jelenleg több mint a felét innen szerzi.

Óriási negatív következményei lesznek annak, ha az NPS nem hajt végre klímatudatos befektetéseket

 – mondta a lapnak a politikus. Véleménye szerint az alap befolyása nagy, az éghajlatváltozásra való aktív reagálással szembeni vonakodása pedig súlyosan alááshatja Dél-Korea, de a világ nettó nulla kibocsásátra irányuló erőfeszítéseit is.

Az NPS több mint egy éve vállalta, hogy az érdekeltségeiben megválik a legszennyezettebb fosszilis tüzelőanyagtól, ám az erről szóló konkrét lépésekről nincs hír. A Deloitte egyik helyi irodája által áprilisban ismertetett javaslat szerint az NPS úgy tudna a vállalt úton gazdaságilag is megfelelő módon elindulni, ha irányelvvé tenné, hogy nem fektet be olyan vállalatokba, amelyek bevételének több mint 30 (vagy akár: több mint 50) százalékát szénből nyerik. 

Az alap egyik névtelenséget kérő tisztviselője azt mondta a Bloombergnek, hogy az NPS most azt mérlegeli, hogy miként találhatná meg az egyensúlyt az éghajlati kockázatokra való reagálás és a hosszú távú befektetésekből származó stabil növekedés elérése között. Erről, illetve a Deloitte tanulmányában foglaltakról még idén döntést hozna az NPS, ám ez nem csak rajtuk múlik. Májusban új elnöke lett az országnak, Yoon Suk Yeol pedig máig nem jelölte ki a jóléti minisztert - aki az NPS-t irányító szervezet elnöke lesz.