Három év leforgása alatt megduplázódott értékben a vegán élelmiszerek romániai piaca - írja a Maszol. Összesen 420 millió lej (3,7 milliárd forint) értékben fogyasztanak idén vegán élelmiszereket Romániában, az Euromonitor piackutató cég tanulmánya szerint, melynek adatait a Ziarul Financiar ismerteti.

A vegán étrendet követők nem csupán az erőszaktermékek fogyasztását vetik el, tehát a húsét, hanem minden állati eredetű élelmiszerét, a tejtermékekét és a tojásét, a legradikálisabbak pedig a mézét is.

Három év alatt a vegán élelmiszerek piaca megduplázódott. 2019-ben még csak 211,8 millió lej értékben forgalmaztak ilyen termékeket az országban. Rá egy évre már 282 millió lejt tett ki a vegán élelmiszerek forgalma, 2021-ben pedig 348,7 milliót. 2020-ban 33 százalékos volt a növekedés, tavaly 24, idénre pedig 20 százalékot prognosztizálnak a piackutatók.

Nő, nő, nő

A legkeresettebbek a húspótló termékek. A gyártók leginkább szójával, borsóval és paszullyal váltják ki a húst. Tavaly a vásárlók 182,4 millió lejt adtak ki ilyen termékekre. Népszerűek a tejet helyettesítő, növényi eredetű italok is, melyeket főleg kókuszból, mandulából, rizsből, szójából és zabból állítanak elő. Ezekből 110,6 millió lej értékben fogyott 2021-ben.

Vegán joghurtot 23,4 millió lej értékben értékesítettek, vegán sajtot és túrót pedig 3,8 lej értékben. Az Euromonitor szerint a kategórián belül idén leginkább a vegán tejtermékek iránti kereslet nő, várhatóan 33 százalékkal.