Romániában tavaly egymilliárd euró értékben gyártottak háztartási gépeket, amivel az ország régiós viszonylatban Lengyelország mögött a második helyen áll - adta hírül a Maszol. A 4,5 milliárd lejes érték rekord - a termelés hét év alatt megduplázódott.

Az ágazatot a multinacionális vállalatok uralják, a hat legnagyobb cég közül öt külföldi tulajdonban van. Erdély ezen a területen is fejlett országrésznek számít Romániában: a hat piacvezető cég közül négy ott működik és ott termelik meg az ágazat teljes árbevételének több mint 40 százalékát.

A legnagyobb erdélyi háztartásigép-gyártó a DeLonghi, amely néhány éve vette át a Nokia helyét a nemeszsuki ipari parkban. A Philips 2009-ben vásárolt meg egy szászvárosi gyárat, a Sogecot. A svéd Electroluxnak Szatmárnémetiben van üzeme, a Miele Brassóban gyárt alkatrészeket. A német Karcher tavaly kezdte el a termelést Argeș megyei gyárában és alkalmazottai számát százról nyolcszázra akarja emelni. Az Artic szintén tavaly jelentette be, hogy új gyárat épít Dambovița megyében.

A háztartási gépek gyártásában magasabb a helyi hozzáadott érték, mint a kivitel két húzóágazatának számító autó-, illetve autóalkatrész-gyártásban és a textiliparban. Az előbbiben a beszállítók inkább belföldiek és a fejlesztés is helyben történik - írta a Maszol.