A két legjelentősebb nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent novemberi szállításra hordónként 72,75 dollárba került dél körül, 0,21 százalékkal drágult. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) az októberi határidős jegyzésekben hordónként 69,39 dolláron forgott, 0,13 százalékkal emelkedett az ára - írja az MTI.

A Mexikói-öbölben működő amerikai fúrótornyok az Egyesült Államok olajkitermelésének nagyjából 17 százalékát adják. Teljesítményük még mindig 77 százalékkal, napi 1,4 millió hordóval marad el a megszokottól. A Mexikói-öbölben augusztus utolsó napjaiban dühöngő hurrikán miatt eddig összesen 17,5 millió hordó olaj esett ki a kínálatból.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán közölte, hogy idén 200 ezer hordóval, napi 11,08 millió hordóra eshet vissza az Egyesült Államok nyersolajkitermelése, mivel az Ida hurrikán a korábban vártnál nagyobb kiesést okoz.

Az árakat lefelé húzza, hogy az EIA csökkentette az idei globális olajkereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését, míg a jövő évin alig változtatott.

"A befektetők óvatossá és pragmatikussá váltak a múlt hónapban a járványnak a koronavírus delta mutációja által előidézett újabb hulláma miatt - mondta Varga Tamás, a PVM Oil Associates londoni olajbrókercég elemzője. Hozzátette, hogy ezt a borúlátást tükrözte az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala rövid távú előrejelzése.

Rontotta a hangulatot az is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve csökkentette az amerikai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését.