Műholdképek alapján a vasárnap 240 kilométer/órás széllel lecsapó Ida hurrikán komoly károkat okozhatott a Mexikói-öbölben működő olajfinomítókban, aminek okán jelentős mennyiségű olaj juthatott az öbölbe – közölte az AP. A hírügynökség az országos tengerészeti és légköri felügyelet (NOAA) műholdképére hivatkozik, amin jól látható egy több kilométeres csík, aminek színe megfelel a kőolajénak.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy az Ida jelentős károkat okozott New Orleans környékén, többek között a tengerparti olajfinomító kapacitásokban. Szerdán még 9 jelentős finomító vállalat volt, amelyek nem tudták elindítani a működésüket, ezek a cégek az Egyesült Államok olajkitermelésének 9 százalékát adják.

Az AP által megkérdezett illetékesek szerint egyelőre nincs ismeretük arról, hogy nagyobb mennyiségű olaj került volna az öbölbe, noha az NOAA műholdfelvételei nyilvánosak.

A kárelhárítás során a szakemberek rendre útakadályokra panaszkodnak, amelyek lassítják a munkát, összeomlottak a hidak, nincs áramellátás, és mindenezek miatt eleve nehéz a helyszínen lévőkkel felvenni a kapcsolatot. Ennek megfelelően a környezetvédelmi ügynökség (EPA), ahogy Louisiana állam szervei sem tudtak még a partmenti olajfinomítókhoz szakembereket küldeni, hogy felmérhessék helyzetet.

Az olajcégeknek kötelességük jelenteni, ha valamilyen káreset folytán a környezet veszélyeztetése merülne fel. Ilyen értesítést a helyi hatóságok egyelőre nem kaptak. Az AP által megkeresett finomító cégek sem reagáltak a sajtómegkeresésekre.