A napokban az amerikai Philadelphia városának vezetősége az elszaporodó koronavírus-fertőzések miatt újra érvénybe léptette a maszkviselési kötelezettséget, amit az USA politika elitjében egyhangúlag úgy értékeltek, hogy újabb baljós előjel a Demokrata Pártnak a novemberi időközi kongresszusi választások előtt. Függetlenül attól, hogy szükség volt-e erre a lépésre – a legtöbb szakértő, ezen belül a kormány tanácsadói szerint nem –, minden olyan intézkedés, ami rontja a közhangulatot, a kormánypárt esélyeit csorbítja – írja Edward Luce a Financial Times Egyesült Államokkal foglalkozó szakírója.

Eddig is úgy látszott, hogy a demokraták veszíteni fognak, ám most inkább egy megsemmisítő vereség képe rajzolódik ki. A kérdés az, fordíthatnak-e még rossz sorsukon? A közvélemény-kutatók egyik mutatója, ami sokat mondhat, az úgynevezett „lelkesedési különbség”. Ez azt méri mekkora a különbség a két párt szavazóinak választási részvételi hajlandósága között. Ez novemberben 11 százalékpont volt a republikánusok javára, amikor az általában a demokraták felé billenő Virginia államban a kormánypárt elvesztette a kormányzóválasztást. Azóta 17 százalékra bővült a „lelkesedési különbség”, ami arra utal, hogy az ellenzéki szavazók jóval többen lesznek a szavazófülkékben, mint a demokraták.

A legtöbb tényező, ami közrejátszott a virginiai választás elvesztésében, tovább romlott a kormánypárt szemszögéből. Az éves infláció márciusban 8,5 százalék volt, ami 1981 óta a legmagasabb havi adat, a pandémia, amiről az amerikaiak úgy gondolják, hogy ideje lenne letudni, továbbra is terjed, az illegális bevándorlás nő. Joe Biden elnök népszerűségi mutatója 41 százalék, ami csak egy-két ponttal magasabb elődje, a republikánus Donald Trump 2018-as adatánál, amikor a republikánusok buktak nagyot az időközi választáson.

Infláció oda-vissza

A kormánypárt legnagyobb gondja az infláció. Az amerikai munkaerőpiac szárnyal, a tavalyi 5,6 százalékos béremelkedés igen magas, ám a pénzromlás miatt a kiigazított adatok szerint a bérek vásárlóereje közel három százalékkal csökkent. Ha Biden megpróbálná visszafogni a költségvetési kiadásokat az infláció megfékezése érdekében, az szembe fordítaná vele a Demokrata Párt balszárnyát. Főleg fiatalokról van szó, akik körében Biden népszerűségi indexe valahol a 30 százalékos tartomány közepén tanyázik. Ez a legrosszabb adat a korosztályok összehasonlításában.

Még az ígéretes intézkedések is az elnök ellen fordulnak. Felszabadított napi egymillió hordó kőolajat az USA stratégiai készleteiből, hogy mérsékelje az üzemanyagok drágulását, ami hozott is némi eredményt. Ugyanakkor feldühítette a környezetvédőket, akik a szén-dioxid-kibocsátás lefaragásával kapcsolatos ígéreteit kérik rajta számon. Ezt csak súlyosbítja, hogy Biden biztatja az olajpala-kitermelőket termelésük bővítésére, amitől megint csak az energiapiaci infláció leszorítását reméli.

A háború sem

A háborúkról és a katasztrófákról azt tartja a politikai egyszeregy, hogy a hatalmon lévőknek kedveznek, mert az emberek a bajban nem akarnak változást országuk irányításában. Ehhez képest az NBC tévétársaság közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 70 százaléka nincs elragadtatva attól, ahogy az elnök kezeli az Ukrajnában dúló háborút. Hasonló arányban vélik azt, hogy végül amerikai csapatokat is küldeni kell a harctérre, hiába mondja el Biden úton-útfélen, hogy a NATO nem fog közvetlenül beavatkozni a konfliktusba.

A demokraták halvány reményei közül mégis a háború súlyosbodása lehet az egyik, mert az talán beterelné a nemzeti lobogó alá a szavazókat. Legutoljára George W Bush kormányzása idején tudta megőrizni a (republikánus) kormánypárt a kongresszusi többségét az időközi választáson 2002-ben, egy évvel 9/11 után. A másik reménysugár az, hogy a Legfelsőbb Bíróság olyan döntést hoz, ami megnehezíti az abortuszt, s ezért a nő választók nagy tömegben vonulnak a szavazóurnákhoz.

Ha elmarad a váratlan fordulat, akkor az amerikaiak arra készülhetnek, hogy 2024-ben az elnökválasztáson megismétlődik 2020-as összecsapás. Donald Trump azt mondja, indulni kíván, és látva milyen rosszul alakul ellenfelei sorsa, ezt a szövegét kivételesen valószínűleg szó szerint kell érteni.