Az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumának ostroma még 2021 januárjában történt és azóta sem alakult ki általános közvélekedés arról, hogy a résztvevők veszélyes lázadók, vagy szórakozott tüntetők voltak inkább. Az mindenesetre könnyen belátható, hogy abban a tudatban vonultak az amerikai kongresszus épületéhez, hogy a szavazatokat hitelesítő Mike Pence alelnöknek jogában állna a kormányváltást megállítani.

Pence hitelesítési feladata leginkább ceremoniális jelnetőségű volt, ő legalábbis így fogja föl, az akkori elnök Donald J. Trump viszont azt kérte az érte összegyűlt tömegtől, hogy békés tüntetéssel ugyan, de követeljék az alelnöktől jogkörének újraértelmezését.

Az, hogy hogyan fajult ostromig a megmozdulás, és valóban ostromnak minősíthető-e, arról mai napig megoszlanak a vélemények, de a New York Times cikke szerint a jelenlegi elnök Joe Biden kifejezetten frusztrált, amiért Trump megúszhatja az ostromra való "felbújtást."

A Times elvileg legalább egy tucat Biden gondolkodását ismerő forrás alapján írta meg, hogy szerinte Tump "fenygetés a demokráciára" és komolyan csalódott Merrick Garland legfőbb ügyészben amiért akadályozza a igazságszolgáltatást.

Biden kifejezetten "ügyetlen-nehézkes bírának" nevezte Garlandot és határozottabb lépéseket várna tőle az ostrommal kapcsolatban. A január 6-i bizottság nemrég egy újabb bírósági beadványban közölte, hogy szerintük Trump törvényt sértett, amikor megpróbálta megdönteni a 2020-as választási eredményeket. 

A bizottság egyik demokrata tagja Elanie Luria egyenesen Garlandnak mondta, hogy "végezze a munkáját, hogy mi is végezhessük a miénket." Mary Trump, a volt elnök unokahúga korábban azt mondta, hogy Garland "idióta", amiért magától nem indított eljárást nagybátyja ellen a zavargások miatt.

Az igazságügyi minisztérium nem rég kiterjesztette a lázadással kapcsolatos vizsgálatát, hogy elemezze a Capitolium ostromát kirobbantó, Trump által szervezett "Stop the Steal" elnevezésű gyűlésének megszervezését. 

Trump korábban már megpróbálta megakadályozni a capitoliumi zavargással kapcsolatos vizsgálatokat arra hivatkozva, hogy őt és szövetségeseit védi a végrehajtói kiváltság, de a Fehér Ház elutasította ezeket a próbálkozásokat.