Rendkívül egyenlőtlen esélyeket és továbbra is magas halálozási arányokat lehet látni globálisan az 5 és 24 és közötti gyermekek és fiatalok között - derül ki az UNICEF hétfőn ismertetett kiadványából.

Több mint 5 millió 5 év alatti gyermek, köztük 2,4 millió újszülött, valamint 2,2 millió 5 és 24 év közötti gyermek és serdülő halt meg 2020-ban. Ezek a tragikus számok, amelynek nagy része megelőzhető vagy kezelhető lett volna, most arra hívják fel a figyelmet, hogy sürgősen véget kell vetni a megelőzhető haláleseteknek - fogalmaznak.

Az UNICEF azonban felhívja a figyelmet arra, hogy alacsony és közepes jövedelmű országok csaknem kétharmada - 135-ből 97- nem rendelkezik megbízható halálozási adatokkal az elmúlt három évből. Éppen ezért a gyermekhajlandóság nyomon követése is komoly kihívást jelent a szervezet számára.

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2030-ra 54 ország nem fogja elérni a korábban kitűzött célt, miszerint 1000 élveszületésre 12 vagy annál kevesebb, míg az 5 éven alattiak halálozási aránya 25 vagy annál kevesebb legyen

Növekvő egyenlőtlenségek

A földrajzi és gazdasági egyenlőtlenségek tovább veszélyeztetik a gyermekek érdekében lefektetett célok elérését. A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve 2030 előtt több mint 48 millió 5 évnél fiatalabb gyermek fog meghalni, akinek a fele vélhetően újszülött lesz.

A halálesetek több mint fele valószínűleg továbbra is olyan szegény országokban következik majd be, mint a Szaharától délre fekvő afrikai országok, mint Nigéria vagy Etiópia. A halálozások mintegy 25 százalékát Dél-Ázsiára - például Bhután vagy Pakisztán prognosztizálják- olvasható az UNICEF oldalán.

Ha ez az 54 ország mégis teljesítené a kitűzött célokat, akkor 8 millió gyermek halálát előznék meg, és 2030-ra 2,5 millióra csökkenne az 5 éven aluliak halálozása.

A magyar adatok

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, 2021 január–novemberében 85 479 gyermek jött világra, ez 0,4 százalékkal, 346 újszülöttel több a 2020. január–novemberinél.

Ezen belül januárban 9,4, április–júliusban 2,0 százalékkal kevesebben, míg február–márciusban 5,8, augusztus–novemberben 2,8 százalékkal többen születtek, mint 2020 azonos hónapjaiban. Ezer élveszületésre 3,2 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékponttal kevesebb az előző év azonos időszakinál.