Közös vámellenőrzésre térnek át az ukrán és a lengyel hatóságok annak érdekében, hogy felgyorsítsák a teherszállító járművek átkelését a két ország határán - adta hírül a Notes from Poland. Erről állapodott meg Volodimir Zelenszkij ukrán és Andrzej Duda lengyel államfő. Utóbbi volt az első külföldi államfő a háború kezdete óta, aki beszédet mondott a kijevi parlamentben.

Zelenszkij szerint ez a változás nem csupán egyszerűsíti a vámellenőrzéseket, de az első fontos lépés afelé, hogy az ukrán gazdaság integrálódjon az európai piacba. Ezért aztán történelminek nevezhető a lépés. Korábban a két ország határán kialakult kamionsorok komoly viták forrásai voltak.

A kijevi vezetés az EU-ba irányuló szállítások teljes liberalizálására törekszik. Ennek szellemében létre akarnak hozni egy közös lengyel-ukrán vasúttársaságot is. A két ország külkereskedelmi forgalmának értéke 2021-ben meghaladta a 48 milliárd eurót, amiből a lengyel kivitel 29 milliárddal részesedett - derül ki a varsói statisztikai hivatal (GUS) adataiból.