Becslések szerint jelenleg 350 ezer és 2,5 millió közé tehető azoknak az ukránoknak a száma, akik rendelkeznek orosz útlevéllel is, többségük a Krím-félszigeten, illetve a Donyec-medencében él. A kettős állampolgárságot azért tartják veszélyesnek, mert Oroszország előszeretettel hivatkozik polgárai védelmére, amikor katonai térhódításokra készül. Ez derül ki Okszána Markajeva, az ukrán Stratégiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (NISS) állam- és közbiztonságért felelős osztályának vezetőjének nyilatkozatából.

Az Ukrán államfőnek közvetlenül jelentő NISS kutató intézet, nem csak az orosz útlevelek jelenlétét nehezményezte. Szintén fenyegetést jelenthetnek a Kárpátalján és Csernivici területére kibocsátott papírok is. Számaik szerint körülbelül 130 ezren rendelkeznek magyar, és további 100 ezren román állampolgársággal. Markajeva külön kiemelte Magyarországot, mivel a szavazati jogot adó okmányok kiadásával nem csak hazánkban erősödött a kormány, de az így járó különleges státusszal Ukrajnára is nagyobb nyomást tudnak gyakorolni.

Ukrajna lakosainak körülbelül 5-10 százaléka rendelkezhet kettős állampolgársággal, és ezen felül körülbelül 5 millió olyan ukrán dolgozik jelenleg külföldön, aki máshol szerezhet állampolgárságot. Markajeva szerint a helyzetet nem lehet pusztán tiltásokkal megoldani, de kénytelenek lesznek foglalkozni az üggyel. Az ukrán parlament hamarosan törvénnyel szabályozhatja a kettős állampolgárságot övező problémákat.