A tájékoztatás értelmében a két megyébe júliusban érkeztek tisztségviselők az orosz belügyminisztériumból, hogy ott megszervezzék az ideiglenes hivatalok munkáját, és gyakorlati segítséget nyújtsanak a helyi bűnüldöző szerveknek. A közlemény szerint a két régió területi hatóságai még mindig alakulófélben vannak - írja az MTI.

A moszkvai belügyminisztérium a Herszonban és Zaporizzsjában tevékenykedő orosz rendőri egységek feladatai között nevezte meg a közrend és a közlekedésbiztonság biztosítását, a nyomozati tevékenységet, a helyi rendőri erők megalakításának támogatását, az orosz személyi okmányok folyamatos kiadását, valamint a "szélsőséges megnyilvánulások" elleni fellépést.

Az Ukrajna elleni, Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború során az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a Herszon megyét és a Zaporizzsja megyének az Azovi-tengerhez közeli területeit. Mindkét régióban új közigazgatást állítottak fel, orosz tévécsatornák és rádióállomások lettek ismét foghatók, és helyreállt a kereskedelmi kapcsolat a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigettel.

Az új hatalom képviselői kijelentették, hogy a két régió csatlakozni kíván Oroszországhoz. Az ügyben népszavazást terveznek tartani.

Csütörtökön Harkiv megye "felszabadított" területein is megnyílt a lehetőség az orosz állampolgárság igénylésére. Az eljárást egyszerűsített ügymenetben folytatják le.

Vlagyimir Putyin orosz csütörtökön védelmi miniszterhelyettessé, valamint a fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnökségének vezetőjévé nevezte ki Viktor Goremikin vezérezredest. A harckocsizó, kémelhárító és közigazgatási képesítéssel rendelkező Goremikin, aki 2009 óta vezette a tárca személyzeti főosztályát, egyebek között a Haza Szolgálatáért Érdemrend 3. és 4. fokozatának, az Alekszandr Nyevszkij-rend, a Bátorságrend és a Barátságrend kitüntetettje.