A költségvetés tavalyi módosítása szerint Szerbia jelenleg több mint hárommilliárd dollárral tartozik Kínának – jelentette a vajdasági Szabad Magyar Szó Dragana Mitrovićot, az Ázsiai Tanulmányi Központ igazgatójának igazgatóját idézve. Ebbe a tartozásba számoltak bele minden kölcsönmegállapodást, ezek közé tartozik például a belgrádi metróberuházás és az országos csatornahálózat fejlesztése is. Ha azokat a kölcsönöket is számításba vesszük, amelyeknek a törlesztése még nem kezdődött el, ez az összeg elérheti a 10 milliárd dollárt.

Dragana Mitrović azon a véleményen van, hogy a kínai beruházások meglehetősen szerények azokhoz a hitelekhez képest, amelyeket Szerbia vett fel ettől az országtól. Szerinte Kína elsősorban olyan közlekedési és energetikai beruházásokat segít hitelekkel, amelyeket többnyire kínai cégek valósítanak meg közbeszerzési pályázatok nélkül.

A hitelek a kezdetekben kedvezőek voltak és Szerbia számára az egyedüli lehetőségként jelentkeztek, de időközben ez a helyzet megváltozott. A polgárok nagyon elégedetlenek a kínai vállalatok környezetszennyező tevékenysége miatt. Nagyon nehéz megmagyarázni és igazolni azt, hogy Szerbia legtermékenyebb vidékén épül meg a legnagyobb gumigyár – véli a szakértő.