Az általános inflációval párhuzamosan egy igazi angol reggeli ára is kezd olyan magasságba emelkedni, amelyre emberemlékezet óta em volt példa - írja a Bloomberg reggeliindexének adatait elemezve.

Ennek természetesen ugyanaz az oka, mint az élelmiszer-infláció más elemeinek: a hozzávalók drágulnak rendületlenül.

A hírügynökség havonta készülő Breakfast Indexe azt mutatja, hogy egy hagyományos, kiadós rántotta kolbásszal, baconnel 17 százalékkal került többe idén augusztusban, mint egy évvel korábban.

Júliushoz képest egy százalékkal drágult, ami valamivel kisebb, mint a nyár közepét megelőző hónapok havi áremelkedése.

Minden összetevő drágult

Az index számításhoz a brit statisztikai hivatal adatait használták fel, amelyek követik a reggeli összetevőinek - kolbász, bacon, tojás, kenyér, vaj, paradicsom, gomba, tej, tea, kávé árát.

Ennek alapján 2022 augusztusában 32,04 fontba (14 ezer forint) került a klasszikus angol reggeli, míg 2021 augusztusában 27,92 font (13 ezer forint) volt az ára.

A havi drágulásban a tej járt az élen, amelyből egy pint (majdnem fél liter) ára 5,1 százalékkal ment fel, míg a kolbász, a vaj és a tojás két-két százalékkal drágult.

Az Egyesült Királyságban az éves átlagos infláció meghaladta a 10 százalékot a nyár utolsó hónapjában. A tejtermékek ennél jobban drágultak a nyári szárazság miatt.