Vlagyimir Putyin alkupozíciója Európával szemben messze nem olyan erős, amilyennek az orosz államfő beállítja – idézi a CNBC azt a levelet, amit a magyar származású amerikai üzletember Mario Draghinak, Olaszország miniszterelnökének írt.

A Kreml már az elmúlt évben elkezdte megalapozni alkupozícióját azzal, hogy a Gazprom kevesebb gázt szállított Európába, és ehelyett az oroszországi gáztározókat töltötték fel. Ezzel feltornászták a gázárat és jókora extraprofitot zsebeltek be.

Az EU 27 tagállama gázszükséglete 40 százalékát szerzi be az oroszországi szállításokból, ami megnehezíti, hogy rövid időn belül alternatív forrásból kiváltsa ezt az importot. Soros szerint azonban az oroszoknak legalább ilyen nehéz helyettesíteni az európai piacot, mivel nincs olyan csővezetékrendszerük, amelyen át Ázsiába irányíthatnák át exportjukat. Elvileg szóba jöhetne még, hogy folyékony gáz (LNG) formájában exportálnak, de ehhez szintén nincs meg a szükséges, kellően nagy mennyiségű gáz kivitelét lehetővé tevő infrastruktúrájuk.

Tele vannak a tárolók

Becslések szerint az orosz gáztározók júliusra teljesen megtelnek. Ha nem szállítanak Európába, akkor le kell zárni a szibériai gázkutakat – 12 ezer kútról beszélünk –, ami időbe telik, akárcsak az újraindítás, mert a kitermelésre szolgáló berendezések elöregedtek. Soros szerint Európának fel kell készülnie a kemény alkura: arra is, ha hirtelen visszaesne a gázbehozatal, amit a lakosság nehezen viselne, és arra is, ha növekedne az import. Utóbbi esetben magas vámot kellene kivetni a gáz behozatalára, hogy az olcsóvá váló energiahordozó ne vegye el az ösztönzést arra, hogy az importőr országok az oroszon kívüli forrásokat keressenek gázszükségletük fedezésére.

Leon Izbicki, az Energy Aspects tanácsadó cég elemzője egyetért azzal, hogy az orosz tározók közel kerültek a telítettséghez. Bár az európai szakemberek nem látnak rá közvetlenül a föld alatti orosz gáztározókra, Izbiciki úgy véli, hogy nyárra feltölthetik a télre szánt készletekkel ezeket, ami nagyjából 72,7 milliárd köbméteres tartalékot jelent jelent. Az elemző azzal is egyetért, hogy vezetékek híján nem tudják elterelni a gázt Európa felől más piacokra.

Emellett egy további körülményre is felhívta a figyelmet. Miután az európai országok elkezdtek alternatív forrásokat keresni, továbbá Lengyelország, Bulgária és Finnország felé leálltak az orosz gázszállítások, miután ezek az országok nem hajlandók rubelben fizetni, már idén vissza fog esni az oroszok európai exportja. Izbicki úgy becsli, hogy Európa idén 98 milliárd köbméter orosz gázt vásárol, szemben az egy évvel korábbi 141 milliárd köbméterrel.