Romániában összességében véve az élelmiszerek és a nem élelmiszeripari termékek fogyasztói ára átlagosan 16 százalékkal, míg a szolgáltatásoké mintegy 8 százalékkal nőtt 2021 júliusa és 2022 júniusa között – idézte a Maszol az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb felmérését. Szinte nincs olyan termék vagy szolgáltatás Romániában, amely ne drágult volna.

Az élelmiszerek között a malomipari termékek 32 százalékkal drágultak, ehhez képest a pékáruk áremelkedése enyhébb, 23 százalékos. A kenyér ára is számottevően nőtt, 24 százalékkal került többe 2022 júniusában, mint egy évvel korábban. A zöldségek és a gyümölcsök átlagosan véve 21 százalékkal drágultak, de kiemelkedő a burgonya árnövekedése, amely 41 százalékos a tavaly nyárhoz viszonyítva.

Van, ami másfélszer kerül többe

Az étolaj ára drasztikusan nőtt az elmúlt 12 hónapban: idén júniusban mintegy 50 százalékkal kellett többet fizetni literjéért, mint tavaly ilyenkor. A tehéntejért idén 15 százalékkal kellett többet fizetni, míg a tehén- és a juhtúró 17, illetve 18 százalékkal került többe.

A kristálycukor 18 százalékkal, a méz pedig 6 százalékkal drágult egy év leforgása alatt. A hústermékekért és -konzervekért átlagosan 12 százalékkal kell többet fizetni. A élő hal ára nőtt a legnagyobb mértékben, 17 százalékkal, a sertés- és a növendékhús 12, míg a baromfitermékek ára 15 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A nem élelmiszeripari termékek közül a földgáz 70 százalékos áremelkedése viszi a prímet a 35 százalékos üzemanyagár-drágulás előtt, az elektromos áram pedig 22 százalékkal kerül többe most, mint tavaly ilyenkor.