Az OTP Bank Románia pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a tavalyi év második felében a román gazdaság növekedése jelentősen lassult, 2021 utolsó negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva már stagnált. A mezőgazdaság és az ipar hozzájárulása a gazdasági teljesítményhez jelentősen visszaesett a tavalyi utolsó negyedévben, emellett a szolgáltatási szektor növekedése is lassult a koronavírus delta variánsának gyors terjedése, valamint a bázishatások miatt.

"Regionális viszonylatban 2021 utolsó hónapjaiban Románia a GDP szerint a régió második legjobban teljesítő országából Kelet-Közép-Európa negyedik helyére esett vissza, Szerbia, Lengyelország és Magyarország után. A január-februári statisztikák enyhe előrelépésre utalnak, viszont az orosz-ukrán konfliktus rontja a kilátásokat" - írják jelentésükben az OTP Bank elemzői.

Románia idei gazdasági növekedéssel kapcsolatos kilátásai átlag alatt maradnak a régió többi országához képest, miközben a költségvetési konszolidáció szükségessége a többi kelet-közép-európai országhoz képest sürgetőbb problémát jelent, hiszen Románia ellen túlzottdeficit-eljárás van érvényben.

Április és május hónapokban 9,5 százalékos inflációs csúcsra számítanak, amely később jó eséllyel fokozatosan csökkenni fog. Az egyéb monetáris politikai szigorítások mellett a Román Nemzeti Bank várhatóan folytatja az irányadó kamat emelését, amely az év végére elérheti a 4,5 százalékot.

A munkaerőpiac és a foglalkoztatás szintje fokozatosan helyreállt a koronavírus-járvány után, 2021 utolsó hónapjaiban pedig a bérnövekedés összességében visszatért a korábbi szintre, bár a magas infláció miatt a reálvásárlóerő meredeken visszaesett.

"Az elfogadott konvergenciaprogrammal összhangban fokozatos költségvetési konszolidációt várunk, de a tervekkel szemben némi csúszásra számítunk, tekintettel az energiaár-támogatások emelésére, a javasolt adócsökkentésekre és a növekedés általános lassulására. A jelenlegi előrejelzések szerint az államadósság 2023-ra a GDP 55 százalékára emelkedhet" – áll az elemzésben.