Putyin alighanem legerősebb mondata az interjúban, amely szerint nem rendelt el támadást a Szovjetunióban kifejlesztett novicsok idegméreggel tavaly megmérgezett orosz ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij ellen, ugyanakkor nem vállalhat kezességet azért, hogy Navalnij élve kikerül a börtönből.

Nézze, az ilyen döntéseket ebben az országban nem az elnök hozza – mondta Putyin. Amikor emlékeztették arra, hogy nem akármilyen rab Navalnij, az orosz elnök úgy válaszolt: nem fognak vele másként bánni, mint bárki mással.

A kérdésre, amely szerint Biden bírálta Oroszországot amiért „hozzájárul a globális bizonytalansághoz”, Putyin azzal hozakodott elő, hogy az Egyesült Államok ugyanezt csinálja Líbiában, Afganisztánban és Szíriában.

Meglep, hogy még nem vádoltak minket azzal, hogy mi idéztük elő a Black Lives Matter mozgalmat – villantotta meg humorérzékét az orosz elnök. A kérdésre, hogy mit gondol a BLM-ről, Putyin azt mondta: „van némi alapja”, ők is megértéssel álltak hozzá az afroamerikaiak jogaikért folytatott harcához. Hozzátette ugyanakkor, hogy a mozgalom részéről „semmilyen szélsőséges viselkedéssel” nem tud egyetérteni.

Az orosz elnök ezután beszélt az amerikai törvényhozás, a Capitolium januári ostromáról, amelyben több ember életét vesztette, köztük a Capitolium egyik rendőre is. Putyin szerint az, hogy több száz embert tartóztattak le az eset kapcsán, illetve az, hogy életét vesztette egy tüntető is, annak bizonyítéka, hogy az Egyesült Államok „szintén üldözi állampolgárait politikai véleményükért”, amivel „Oroszországot is vádolják”. Az NBC News ezzel kapcsolatban megjegyezte: az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) inkább az erőszak miatt tartóztatott le embereket, semmint politikai véleményük miatt.

Putyin hangsúlyozta, hogy „kiszámíthatóságra és stabilitásra” van szükség az orosz-amerikai kapcsolatokban. Az orosz elnök egyúttal visszautasította, hogy Oroszország véget akarna vetni az együttműködésnek az Egyesült Államokkal a világűrben, noha az orosz űrügynökség vezetője a Nemzetközi Űrállomás (ISS) projektjéből való kivonulással fenyegetett.

Az Ukrajnával közös határ mentén nemrég végrehajtott látványos orosz katonai felvonulással kapcsolatban Putyin közölte: Oroszország hadgyakorlatot tartott saját területén. A NATO rendszeresen tart hadgyakorlatokat Oroszország határának közelében, és ezzel kapcsolatban Putyin utalt az alaszkai amerikai hadgyakorlatokra - írta az MTI-ta hivatkozva a 24.hu.