Az energetikai unió létrehozását márciusban hagyta jóvá az Európai Unió. A projekt célja biztonságos és olcsó energiát biztosítani az EU számára, csökkenteni Európa függőségét az orosz gázszállításoktól és megerősíteni Európa pozícióját az energetikai szerződésekről szóló tárgyalásokon. Sefcovic, aki prágai látogatása után több európai uniós tagállamot is felkeres, a nap folyamán egy energetikai fórumon is részt vett a cseh fővárosban.

Az energetikai unió projektje nem lehet sikeres, ha az összes résztvevő számára nem egyforma szabályok lesznek érvényesek - jelentette ki a fórumon Tomás Prouza, a cseh kormány főmegbízottja európai ügyekben.

"Minden országnak vállalnia kell a felelősséget döntéseiért" - szögezte le Prouza. Példaként Bulgáriát hozta fel, ahol szerinte az utóbbi években gyakorlatilag semmit sem tettek az energetikai infrastruktúra korszerűsítése érdekében. Szerinte Bulgária ezért az energetika szempontjából "stratégiai veszélybe került".

Délkelet-Európa országai valószínűleg túlságosan is nagy súlyt fektettek a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezetékek terveire, amelyek azonban nem valósultak meg.

"Úgy vélem, sikerült ezen országok képviselőit meggyőznünk arról, hogy meg kell változtatniuk hozzáállásukat" - jelentette ki Sefcovic. Kifejtette: az Európai Bizottság dokumentumot készít elő, amelyben a délkelet-európai országoknak megmutatja, hogyan tudnának gázt szerezni maguknak legalább három forrásból. A dokumentum megmutatja a technikai megoldásokat és az EB lehetőségeit a projektek finanszírozásában.

Jan Mládek cseh ipari és kereskedelmi miniszter azt mondta, hogy Csehország energetikai szükségletei bebiztosítása érdekében a jövőben elsősorban a hazai lehetőségekre és forrásokra helyezi a hangsúlyt. "Nem akarunk a külföldtől függeni" - hangsúlyozta Mládek.