A január 17-i uniós közbeszerzési értesítőben tették közzé azt a hirdetményt, mely szerint a Ferencz Marcel vezette Napur Architect készítheti a 2025-ben esedékes Oszakai Világkiállítás magyar pavilonjának koncepciótervét – vette észre az Építészfórum.

A leendő pavilonról egyelőre nagyon kevés az információ, a leírásból mindenesetre annyi kiderül, hogy egy 1500 m2 hasznos nettó alapterületű, P+2 szintes épületet képzeltek el, amit az Oszakai-öbölben, egy feltöltéssel és talajjavítással létrehozott mesterséges szigeten építenek meg. 

A földszinten lesz kiállítótér, kávézó-bár, ajándékbolt, VIP szalon, az első emeleten business lounge és VIP lounge kap helyet.

Az is kiderül a leírásból, hogy a pavilonnak üvegteteje lesz, illetve a bejáratnál üvegfalat alakítanak ki. 

A hirdetmény szerint az építészeti tervezés mellett tartószerkezeti, geotechnikai, belsőépítészeti, épületvillamossági, épületszerkezeti, épületgépészeti, tűzvédelmi, tájépítészeti, konyhatechnológiai, út- és közlekedéstervezési, orvostechnológiai, üvegszerkezeti tervezési feladatokat is el kell végezni a projekthez kapcsolódóan. 

A tervező Napur Architect a közelmúltban számos nagy projektet jegyzett: az iroda nemrég elnyerte a Mathias Corvinus Collegium által kiírt, a debreceni Aranybika Szálló felújítására-bővítésére kiírt tervpályázatot, az ő terveik nyomán valósulhat meg az MCC Somlói úti új campusa és a még épülő Nemzeti Atlétikai Központ, valamint a tavasszal átadott új Néprajzi Múzeum is. 

Az oszakai expó 2025 áprilisában indul, októberben ér véget, fő témája a jövő társadalmának megtervezése lesz.