Petr Jedlička amatőr futó, akit a helyi média a cseh Forrest Gumpnak nevez újabb nagy vállalkozásba kezdett tavalyi vállalása után - derül ki a Radio Praha cikkéből. Az elmúlt évben 100 félmaratont futott le 100 nap alatt, amivel sikerült összegyűjtenie 50 ezer koronát (808 ezer forint) rákos beteg gyerekek gyógyítására.

Idén úgy döntött, hogy 500 nap alatt 500-szor lefutja a teljes, 42 kilométeres maratoni távot, amivel összesen több mint 21 ezer kilométert fog futni. A cél továbbra is az, hogy aki díjazza a teljesítményét, az adományozzon egy kis pénzt jótékonysági célra.

Önmagában unalmas a futás

Mint mondja a barátai szerint bőven elég lett volna, ha a tavalyihoz hasonlóan csak 100 maratont vállal, de úgy gondolta, ahhoz, hogy a lehető legtöbb pénzt összegyűjthesse, magasabbra kell tennie a lécet. A futást önmagában nem tartja elég érdekesnek, szüksége van egy pluszcélra is - ez lett a jótékonykodás.

Az amatőr futó főállásban egy építési vállalatnál dolgozik, hobbijának délután, munka után hódol. Az elmúlt hónapokban az 500 napból már 95-öt teljesített, fittyet hányva arra, hogy volt olyan időszak, amikor 35 Celsius-fokos forróságban futotta le a maratont. Edzője nincs, használ néhány eszközt, amelyek masszírozzák az izmait és a felesége is szokta masszírozni. Az eddig megtett 4000 kilométerrel 137 ezer koronát (2,2 millió forint) kalapozott össze.