Egy orosz bírósági döntés, amely megjelent az interneten, vélhetően leleplezte, hogy az orosz hadsereg jelentős létszámú katonai erőt állomásoztat Ukrajnában, azon a délkeleti területen, Donbaszban, amelyet 2014 óta oroszbarát szeparatisták senki által el nem ismert kormányai tartanak ellenőrzés alatt - adta hírül a Moscow Times.  A Rosztov régióban működő kerületi bíróság csalásért elítélt egy üzletembert, aki egy olyan vállalat élén állt, amely az ukrán területek állomásozó orosz csapatok élelmezéséért felelős.

A vesztegetési ügyben szereplő élelmiszert az Orosz Fegyveres Erők egységeinek szánták, amelyek a Donbaszi és a Luhanszki Népköztársaság területén állomásoznak - derül ki az ítélet magyarázó részéből. Ez az a két bábállam, amelyet ukrán területen hoztak létre, és a hivatalos álláspont szerint legfeljebb olyan orosz állampolgárok tartózkodnak a területükön, akik önszántukból mentek oda. Ez érvényes azokra a katonákra is, akik esetleg részt vettek az ukrán hadsereg elleni harcokban. A döntést pánikszerűen eltávolították a bíróság weboldaláról.

Moszkva álláspontja nem változott, az ítéletben szereplő megjegyzést azzal magyarázzák, hogy tévedés történt, orosz csapatok nincsenek a két "népköztársaság" területén. Az amerikai RFE/RL hírügynökség becslése szerint ha - mint az a nyilvánosságot megjárt információból kiderült - kéthetente 1300 tonna élelmiszert szállítanak Donbaszba, akkor 26 ezer orosz katona tartózkodik ukrán területen.

A vádlott, aki V. N. Zabalujev néven szerepel, elismerte, hogy többször megvesztegetett katonatiszteket 2019-ben, hogy Teknologyija nevű cégét vegyék igénybe a hadtáp biztosításához. Az RFE/RL moszkvai tudósítója megjegyzi, hogy több vállalat is versenyezhet ezért az üzletéért. Zabalujev öt év börtönbüntetést kapott azért, mert a vád szerint 990 ezer rubellel (több, mint 4,3 millió forint) lepénzelte az élelmezésről döntő hatóságokat és az illetékes katonai vezetőt.