A pánik jeleit látják Oroszország fővárosában, Moszkvában nyugati megfigyelők - írja a BBC biztonsági szakírója, Gordon Corera. A tempó, amivel megtartották a népszavazásokat a négy ukrajnai tartományban az Oroszországhoz csatlakozásról, és Moszkva fenyegetőzése az atomfegyver bevetésével a háborúban az orosz vezetés pánikreakciójára utalnak - vélik a nyugati tisztviselők.

Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője talán kezdi úgy látni, hogy hibát követett el - mondta a meg nem nevezett forrás újságíróknak. A referendumok őrült gyors tempója minden bizonnyal pánikszerűnek minősíthető.

Hasonlót mondhatunk a szintén óriási gyorsasággal megkezdett mozgósításról - sajtóhírek szerint, amelyek civil szervezetek információira támaszkodnak, az első besorozottakat minden felkészítés, kiképzés nélkül már el is vezényelték Ukrajnába. A krími tatárok neve elhallgatását kérő képviselője arról beszélt szintén a BBC-nek, hogy az utcáról szedik össze az etnikumához tartozó férfiakat, hogy elvigyék őket ágyútölteléknek a frontra.

Nem bíznak a vezetőikben

Az átlagemberekben az vált ki pánikot, hogy nem bíznak a kormány ígéretében, miszerint a mozgósítás részleges lesz, már csak azért sem, mert titkosították a mozgósítási rendeletnek azt a részét, ami a behívandók létszámát rögzíti. Az invázió kezdete óta 54 tűzesetet jegyeztek fel a katonai toborzóirodákban, ebből 17 szeptember 21., a mozgósítás bejelentése és szeptember 25. között történt.

Ez a döntés Putyin szándékaival ellenkezően hozta közel a háborút az orosz átlagemberekhez - fejtegette a BBC titokzatos informátora. Becslések szerint körülbelül negyedmillió férfi hagyta el - megint csak pánikszerűen - hazáját egy hét alatt a mozgósítás bejelentését követően, hogy elkerülje besorozását.

A "nyugati források" számos jelét látják annak a legkülönbözőbb helyeken, hogy véleménykülönbségek és aggodalmak ütötték fel a fejüket. Az elit különböző csoportjai tudják, hogy nem valamilyen terv szerint követik egymást az események. Például beláthatatlan következményei lennének, ha az orosz vezetés taktikai nukleáris fegyverek bevetésére adna parancsot, amivel fenyegetőzik.

Amerikai moszkvai nagykövetség: utazzanak el az amerikaiak

Biztonsági riasztást adott ki az USA moszkvai nagykövetsége, és Oroszország azonnali elhagyására szólította fel az amerikaiakat - adta hírül az Euronews. Az amerikai nagykövetség tart attól, Oroszország a mozgósításnál elképzelhető, hogy nem veszi figyelembe a kettős állampolgárságot, ezért az amerikai állampolgároknak biztonságosabb, ha elhagyják az országot. Ne késlekedjenek, mert a repülőjáratok már rendkívül korlátozottak, és közúton sem könnyű elhagyni az országot.