Magyar idő szerint éjszaka az amerikai törvényhozás mindkét háza megszavazta azt a törvényt, amely biztosítja a költségvetés finanszírozását január közepéig, megemeli az adósság plafonját február elejéig és felállít egy kongresszusi közös bizottságot a 2013-2014-es adóév költségvetésével, illetve a sequester néven ismert automatikus kiadáscsökkentésekkel kapcsolatos javaslatok kidolgozására - jelentette a BBC. Az utóbbiakat tartós intézkedésekkel akarják felváltani.

A szenátus demokrata és republikánus vezetői már tegnap fél hat felé megállapodtak a törvénytervezetről, ami után csak az volt a kérdés, hogy a felsőház mellett az ellenzéki többségű képviselőházon is átmegy-e a tervezet. A kongresszusban ugyan még órákkal később is érezhető volt a bizonytalanság és az idegeskedés, de látszott, hogy éjfélig meglesznek a pozitív eredményt hozó szavazások.

Nyelni egy nagyot

Várható volt, hogy a képviselőház republikánus honatyái nyelnek egy nagyot, legyűrik a büszkeségüket, feladják az ellenkezést, és tudomásul veszik, hogy szavazatukért ezúttal semmit sem kapnak cserébe Barack Obama elnöktől. Figyelmüket a jövőre fordítják, hiszen kezdődik a költségvetésről, illetve a sequesterről folytatott alku, továbbá újraindul a visszaszámlálása a kettős költségvetési vitában is.

Az este hangulatáról mindent elárult, hogy a radikális konzervatívok legjelentősebb internetes blogjai, amelyek eddig ellenállásra biztatták a republikánus képviselőket, tegnap este nem szólították fel őket arra, hogy harcoljanak tovább, vállalva akár az USA fizetésképtelenné tételét is. Michele Bachmann, a Tea Party egyik képviselője azt mondta, hogy megérte a harc, s bár ő nem szavazza meg a kompromisszumot, az át fog menni a képviselőházon. Hasonlóan vélekedett a texasi Ted Cruz szenátor, a kiegyezés egyik legádázabb ellenfele.

A kormány kormányoz

Obama elnök soha nem mondana újságírónak olyat, mint Bachmann, ám magában biztosan úgy gondolja, hogy megérte küzdeni az igazáért. Erre minden oka meg is van. Visszautasította, hogy engedményeket tegyen a nevéhez fűződő egészségügyi reform (Obamacare) megkurtítását követelő ellenfeleinek. Arra hivatkozott, hogy a kongresszus első kötelessége az állam működésének biztosítása, minden egyéb vitáról csak ezt követően lehet szó.

Nem szabad precedenst teremteni arra, hogy a törvényhozás túszul ejti a kormányt - érvelt -, ez a republikánusok hosszabb távú érdeke is, hiszen lesznek még ők is hatalmon, és bizonyára nem vennék jó néven, ha ellenfeleik ellenzékből próbálnának kormányozni helyettük. Az elnök elérte, amit akart, megalkuvás nélküli magatartása ezúttal kifizetődött.

A Standard & Poor's becslése szerint a közigazgatás 17 napos részleges leállása 24 milliárd dollárral csökkenti a GDP-t és jelentősen fékezi a negyedik negyedéves növekedést. Ez utóbbit támasztja alá a Fed gazdasági hangulatjelentése, a Beige Book, amely szerint az USA vállalatait az elmúlt hetekben egyre jobban aggasztotta a kettős költségvetési patthelyzet elhúzódása.