Az adósságplafont mindenképpen emelni kell, mert ha az amerikai kormány - a történelemben először - fizetésképtelenné válna, az felhajtaná a kamatlábakat, ami a deficit további növekedéséhez vezetne.

Obama egy kérdésre válaszolva - amely azt feszegette, hogy az amerikai alkotmány 14. kiegészítése nem biztosít-e lehetőséget a számára, hogy a kongresszus beleegyezése nélkül, elnöki rendelettel emelje meg az adósságplafont - kijelentette, hogy a jogászai szerint ez nem egy "nyerő érv".

Az elnök megismételte, hogy a deficitet továbbra is "kiegyensúlyozott megközelítéssel", vagyis a kiadások csökkentése mellett a szövetségi bevételeknek a - republikánusok által ellenzett - növelésével kívánja csökkenteni. Hangsúlyozta, hogy inkább az olajtársaságoknak és fedezeti alapok vezetőinek nyújtott adókedvezményeket csökkentené az oktatás finanszírozása helyett.

Amennyiben a mélyen megosztott kongresszus nem emeli meg a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságlimitet, akkor - a pénzügyminisztérium korábbi bejelentése szerint - a kormány augusztus 2-tól képtelen lesz törleszteni a hiteleit.

Obama és a képviselőház republikánus elnöke, John Boehner sajtójelentések szerint kompromisszum felé közelít, amely tíz év alatt háromezer milliárd dolláros megtakarítást hozna, az adórendszernek az év végéig végrehajtandó átalakítása következtében pedig a kincstár ezer milliárd dollár plusz bevételhez jutna. Boehner azonban pénteken cáfolta, hogy erről megállapodott volna az elnökkel.

Obama - aki médiaforrások szerint elképzelhetőnek tartja egy áthidaló, rövid távú kompromisszum elfogadását is - sürgette, hogy a kongresszus hagyja jóvá a bér-adócsökkentés meghosszabbítását, és ratifikálja a Dél-Koreával, Panamával és Kolumbiával kötött kereskedelmi megállapodásokat, mindez szerinte "azonnali lendületet" adna az amerikai gazdaságnak.

A demokrata többségű amerikai szenátus pénteken elvetette a republikánusok uralta képviselőház által a héten elfogadott törvénytervezetet, amely jelentős költségvetési megszorításokat irányzott elő és az alkotmányban rögzítené a kiegyensúlyozott költségvetés követelményét.