Két év stagnálás után végre visszatértek a sétahajók, a nagy koncertek, a fesztiválok az európai idegenforgalomban, és ezzel a turisták tömegei – vette át az az El Pais spanyol lap tudósítását a Világgazdaság. A helyzet jelenleg rózsás, azt viszont lehetetlen megjósolni, mi történik majd ősszel. A gazdasági előrejelzés jószerivel lehetetlenné vált, még rövid távon is. Az biztos, hogy a járvány utáni kilábalás egyre inkább veszít a lendületéből. 

Minden jel arra utal, hogy az európaiak úgy döntöttek, nyáron bepótolják az elmaradt nyaralásokat. Azt látjuk, hogy a fogyasztók hajlandóak elkölteni a megtakarításaikat, a büdzsében pedig a szabadidő és a turizmus előkelő helyet kapott. Várhatóan jó szezon lesz – mondta Ángel Talavera, az Oxford Economics elemzője.

A közgazdászok körében azonban kezd terjedni a fekete ősz kifejezés. A német Ifo gazdaságkutató intézet prognózisa szerint Németország GDP-je idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 3,7 százalékkal nő. Timo Wollmershäuer elemzési igazgató a spanyol újságnak elárulta, hogy az ukrajnai háború, az energiaválság és a kínai megszorítások miatt az idei évre vonatkozó előrejelzéseket máris 1,5 százalékponttal csökkenteniük kellett a 2021 végihez képest.

Ha a kockázatok valósággá válnak, a nagy kérdés az lesz, milyen intenzív lesz a visszaesés. Lorenzo Codogno volt olasz pénzügyminiszter, a London School of Economics professzora szerint a recesszió rövid ideig tarthat, és csak néhány országra korlátozódik, a kilábalást pedig segíti majd a mintegy 800 milliárd eurós helyreállítási alap. Ez persze nem vigasztalja majd az esetleg az újabb nehéz időszakot átvészelni már nem tudó vendéglősöket.