Bocsánatot kért a legnagyobb német ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kedden, amiért a szociális ellátórendszer juttatásainak megkaparintását célzó csalással vádolta meg az orosz támadás elől Németországba menekült ukránokat.

Friedrich Merz egy hétfő esti interjúban elmondta: az ukrán menekültek magatartásának jellemzésére alkalmas a szociális turizmus (Sozialtourismus) kifejezés. Merz azt mondta:

most már azt tapasztaljuk, hogy ezek a menekültek szociális turizmust folytatnak, Németországba jönnek, aztán visszautaznak Ukrajnába, majd ismét Németországba jönnek és megint visszamennek Ukrajnába.

A pártelnök - aki egyben a CDU és a CSU parlamenti frakcióvezetője - a kijelentésére széles körből, saját pártjából is kapott bírálatok hatására kedden bocsánatot kért. Közösségi oldalán azt írta: sajnálja, hogy a szociálturizmus kifejezést használta, amellyel pontatlanul jellemzett egy egyedi esetekben megfigyelhető problémát. Merz azzal magyarázta a mondatát, hogy kizárólag a menekültek regisztrációjának hiányára igyekezett felhívni a figyelmet.

„Távol áll tőlem, hogy kritizáljam az ukrajnai menekülteket, akiknek sorsa nehéz. Ha szóhasználatomat sértőnek találják, akkor annak rendje s módja szerint bocsánatot kérek” – írta a CDU elnöke.

A szociális turizmus kifejezés a 2010-es évek első felében terjedt el Németországban, az Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamaiból bevándorló munkavállalók szociális juttatásairól szóló közéleti vita révén. A Darmstadti Egyetem nyelvészekből és újságírókból álló független bizottsága 2013-ban az év legcsúnyább német szavának választotta: szerintük a szociális turizmus szóösszetétellel „egyes politikusok és médiumok hangulatot keltenek a nemkívánatosnak minősített bevándorlók, különösen a kelet-európaiak ellen”.