Ausztrália legnagyobb, tetőre szerelhető napelemes rendszerét - azt nem tudni, hogy e leg-leg-leg rekord meddig áll fenn - a mintegy nyolc hektárnyi felületre telepített 27 ezer napelempanelből összeálló masszív erőművet a héten hálózatra kapcsolják. 

A 10 MW méretű infrastruktúra, amit az APP az Új-Dél-Wales-i Oberonban installál, az elsősorban a szénkikötőjéről ismert Newcastle megújulóenergiás mérnöki tudását és precizitását jelzi - írta meg az ausztrál PV Magazine. Az EPC tervezési, beszerzési és kivitelezési munkáját egyébként a rendszer hálózati szolgáltatója, az Earthconnect is megerősítette.

A Sydneytől mintegy 180 kilométerre lévő Oberon forgácslapgyártó üzemének tetejére helyezett rendszer a kivitelezés utolsó szakaszában jár, a maga nemében tényleg gigantikus rendszeren az utolsó minőségellenőrzést végzik. A telepítés  során a korábban már az üzem területén telepített 2 MW zöldenerigás termelőerő (ez önmagában 6 ezer panelt jelentett) mellé 385 wattos modulokból 21 ezer darabot vittek a tetőre, amelyeket 45 kilométernyi szerelősínre szereltek.

Előtte....
Az APP Oberon-i gyárépülete a telepítás előtt.... (Forrás: APP)

A 7,8 hektárnyi, újonnan napelemmel fedett tetőfelületről a cég évente 14 GWh tiszta energiára számítanak, ami a becslések szerint emellett - ugyancsak évente - majdnem 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. 

... utána
... és így néz ki a telepítés után (Forrás: PV Magazine)

Az Oberon-i rendszer nem az első jelentős méretű, tetőre szerelt beruházás az  APP-nél; ha úgy tetszik: az előzmények (1,3 MW a charmhaveni gyártóüzem tetején, 2,1 MW pedig a somersby-i üzem területén) afféle előkészítése, tesztje volt a mostani beruházásnak. A vállalat ráadásul meg sem áll: 2022 első felében további 2,5 MW tetőre szerelhető napelemes termelőkapacitás bővüléssel számol - és tervez.

Az APP a beruházásaival elsősorban a saját villamos energia fogyasztását csökkenti, a megtermelt áramot az üzem túlnyomó részt maga hasznosítja.

Eközben Magyarországon

Az ausztrál "rekord" bár önmagában egészen lenyűgöző méretűnek tűnhet, nem egyedülálló beruházás. Olyannyira nem, hogy a győri Audi üzem és raktárcsarnok tetőre telepített beruházása mára az Oberon-i nagyságnál is nagyobbra nőve Európa legnagyobb "példánya" lett.

Az Audinál azonban két tető adja össze az eredetileg 9,5 MW-nak indult, ám tavaly őszre 12 MW méretűvé terebélyesedett projektet. A két csarnoképületre installált 36 ezer darab napelempanel azonban - a lokális éghajlati és napenergiás viszonyok alapján - az ausztráliai projektben elvártnál sokkal kevesebb áramot (a tervek szerint évente 9,5 GWh villamos energiát) fog megtermelni. Ezzel mintegy 5000 tonnányi szén-dioxid-mentesítést tud majd elvégezni a légkörben.

Az Audi projektjét természetesen szintén a hálózatra kapcsolták, ám a cég a termelését műszaki és techológiai megfontolások alapján eladja a hálózaton.