Napelemparkot fog építeni a nagyváradi önkormányzat - írta a Maszol. A létesítmény a külvárosban, az épülő sportcsarnok közvetlen közelében lesz. „Az erőmű fedelet fog képezni a parkolóban elhelyezett autók felett, védve őket a naptól, esőtől, havazástól” – olvasható a Florin Birta polgármester által kiadott közleményben.

A létesítmény 1580 napelemből fog állni. Ezek tejes beépített áramtermelő kapacitás 0,85 megawatt (MW) lesz. Ezt a közelben található termálvizes erőmű fogja felhasználni. Ennek a fogyasztásához 1,1 MW-ra van szükség, a fennmaradó 0,25 MW áramot az országos hálózatból kapja majd. A termálvizes erőmű fogja biztosítani a sportcsarnok fűtését.

A beruházás értéke meghaladja a kétmillió eurót. Ennek a legnagyobb részét, 1,7 millió eurót, a Norvég Alapból fedezik, a különbözetet a helyi költségvetésből biztosítják. A norvég alapot Norvégia finanszírozza, a kedvezményezettjei közé pedig az EU-hoz tartozó egykori szocialista államok, illetve Spanyolország, Portugália, Görögország, Ciprus és Málta. (A magyar kormány nem tudott megegyezni a norvég kormánnyal a támogatás felhasználásának módjáról, így egyelőre kimarad a pénzosztásból.)