Áremelésről tájékoztatta a közelmúltban a nagyszalontai földgázfogyasztókat a helyi szolgáltatójuk, a Salgaz - derült ki a Maszol cikkéből. A Salgaz ügyfelei 2020 októberében 125,06 lej/MWh (9000 forint) áron kapták a gázt, míg idén október végétől 299,61 lej/MWh lesz az ár áfával együtt, ami azt jelenti, hogy drágulás tehát 140 százalékos.

A bihari szolgáltató az átlagnál nagyobb mértékben drágít, azonban a gáz fogyasztói árának tetemes mértékű emelkedése általános jelenség. Az Engie Románinál tavaly júliusban megkötött szerződések értelmében 115,45 lejbe került egy MWh energia, amely tarifa 12 hónapig volt érvényes. Azok, akik idén júliusban lettek az Engie ügyfelei, 169 lej/MWh áron kapják a gázt, de csak az első három hónapban, októbertől már 211 lej a tarifa, a drágulás tehát 83 százalékos.

Hasonló mértékben drágított a legnagyobb hazai szolgáltató, az E.ON. A német vállalatnál tavaly nyáron 79 lejbe került egy MWh, idén pedig 145 lejbe, a különbség kerek 80 százalék. A drasztikus mértékű drágulásnak több oka van. Az egyik az, hogy miközben a belföldi fogyasztás nőtt és az export is jelentősen megugrott, a termelés csökkent. Emiatt a fogyasztás számottevő részét importból kell fedezni.

Az Országos Energiaár-szabályozó Ügynökség (ANRE) adatai szerint az év első öt hónapjában 23 százalékkal nőtt az importált gáz mennyisége, a belföldi termelés ellenben 2 százalékkal csökkent. Ennek következtében májusban a fogyasztás 33 százalékát importból kellett fedezni. A másik fő ok, hogy Románia tavaly bevezetett egy szabályt, amelynek értelmében valamennyi hazai gázipari cégnek az általa kitermelt mennyiség 40 százalékát a Közép-európai Gázelosztó Központ bécsi tőzsdéjén kell értékesítenie.

Ennek a rendszernek a szépséghibája az, hogy a gáztőzsdén a legnagyobb európai beszállító, a Gazprom diktálja az árat, tehát a belföldi árak egy külső tényező függvényei. Az első negyedévben a gáztőzsdén 18 euró/MWh volt az átlagár, azonban az utolsó negyedévre kötött szerződések esetében már 47 euró/MWh, a drágulás tehát több mint másfélszeres.