Aki családi házban vagy kereskedelmi ingatlanban legfeljebb 30 kilowatt teljesítményre képes fotovoltaikus rendszert üzemeltet, annak 2023 elejétől már nem kell jövedelemadót fizetnie a hozam után - adta hírül a PV Magazine. Történt mindez úgy, hogy a jövő évi adózási rendszer átalakítása mellett a német kormány új támogatási intézkedéseket is bejelentett, köztük azt is, hogy az áfa-szabályok nem vonatkoznak a napelemes rendszerek és energiatároló rendszerek vásárlására, importjára és telepítésére.

Ez utóbbinak az a feltétele, hogy a rendszereket magántulajdonú házakba, lakásokba, illetve azok közelében helyezzék el. De ugyanez érvényes "a közjót szolgáló tevékenységet szolgáló köz- és egyéb épületekbe" telepített rendszerekre.

Ez az áfamentesség azt jelenti - írja a lap, hogy a napelemes rendszer üzemeltetőknek eztán nem kell külön kérvényezniük a kedvezményt, nem kell a bürokráciával vesződniük. Ez egyébként lehetőségként benne van a megújuló energia termelést is ösztönző, új európai uniós áfa-irányelvben, és a berlini kabinet az intézkedést a 2022-es éves adótörvényében már jóvá is hagyta.

Kevesebb bürokrácia és egyben nagyobb jogbiztonság – fontos lépés a fotovoltaikus rendszerek működésének egyszerűbbé és vonzóbbá tételéhez a polgárok számára

– mondta a döntést követően Albert Füracker (CSU) bajor pénzügyminiszter.

Az új jogszabályi rendelkezésnek az is a része, hogy jövedelemddó kérdésben tanácsadó egyesületek segítsék a napelemes szabályozás alá eső cégeknek. Az adótörvény ezt mostanáig tiltotta.