A pár évtizeddel ezelőtt még dominánsnak számító széntüzelés lassan, de biztosan kiszorul a piacról - írja a fűtési lehetőségekről szóló cikkében az Új Szó. Mindent egybevetve ugyan még olcsóbb a gáznál, de hátrányok sokaságával találkoznak azok, akik a szenet használják. Száraz tároló kell és a szénfűtést tanulni kell, különben csak tüzelés, csípős füst és korom lesz belőle, meleg nem.

Az árverseny győztese a fatüzelés - nyilatkozta Radovan Illith energiaipari szakértő, aki kollégáival egy teljesen új és egy felújított, hőszigetelt családi házak esetében is megvizsgálta, melyik a leggazdaságosabb fűtési mód. Mindkét ház esetében a fafűtés jött ki győztesen.

Van, aki a kazánt, míg más a kályhát részesíti előnyben, de akárcsak a szénnél, itt is figyelni kell a részletekre. Ha elszúrjuk a begyújtást vagy odafigyelés nélkül dobjuk rá a fát, akkor komoly pazarlásra kell felkészülnünk. Gyakori hiba, hogy nem ég el tökéletesen a fa, és légszennyezés formájában kiszáll a kéményen, vagy bűzös és mérgező kátránnyal piszkolja be a kályhát és a kéményt.

Arany középút

A fa mellett terjed a fapelletek használata. Ebben fűrészport vagy faforgácsot préselnek pellet formába, ami a fűrészpornál könnyebben ég el, ugyanakkor a fánál jóval homogénebb szemcseméretű, ezért jobban muzsikál a fánál az automatizált házi tüzelőrendszerekben. A pellettel fűtők kiadásai azonban csaknem a felével nagyobbak a fával fűtőkénél.

Hasonló a helyzet az árammal: drága. Így aztán marad az arany középút, a gáz. Ezt leginkább akkor érdemes alkalmazni, ha könnyen rá lehet csatlakozni a vezetékes földgázra. A fatüzelésnél csak 18-25 százalékkal drágább. Mindezt figyelembe véve nem csoda, hogy Szlovákiában továbbra is a földgáz a legnépszerűbb fűtési módszer. Míg 2015-ben a háztartások 55 százaléka fűtött gázzal, tavaly az arányuk már majdnem elérte az 58 százalékot.