Az Európai Bizottság egy új tervvel fordulhat a tagállamok kormányaihoz, amelynek hatására, ha sikerrel jár, Magyarország nélkül is bevezethetik a globális minimumadót. Azt szeretnék felmérni, hogy az országok mennyire nyitottak egy úgynevezett „megerősített együttműködési megállapodásra”, amely semmissé tenné az Orbán-kormány vétóját a kérdésben – írja a Politico négy EU-s pénzügyminisztériumi forrásra hivatkozva.

A tervek 135 ország konszenzusa alapján születtek meg, lefektetve egy globálisan összehangolt társasági adórendszer alapjait. A globális minimumadó mérföldkőnek számít a nemzetközi adózás történetében, azonban Magyarország továbbra is vétózza a javaslatot. A G20-országok vezetői tavaly ősszel jóváhagyták a csomagot, de az OECD még mindig az utolsó simításokat végzi a 100 legnagyobb vállalatra kivetett globális adóval kapcsolatban.

Októberben érkezhet

A közös adótörvénytervezeteknek egyhangúságra van szükségük ahhoz, hogy átjussanak a brüsszeli törvényhozási gépezeten, így bármelyik uniós ország képes kedve szerint elgáncsolni egy kezdeményezést. A megerősített együttműködés viszont megengedi legalább 9 uniós tagállam szövetségének, hogy teljes EU-s egyhangúság nélkül haladhassanak előre. Az eljárás célja az olyan patthelyzetek kiküszöbölése, amikor egy vagy több tagország blokkol egy konkrét javaslatot.

Ha a javaslat támogatást nyer, az EU végrehajtó testülete a jövő hónapban, a pénzügyminiszterek Luxembourgi értekezletén már be is mutathatja a megerősített együttműködési kezdeményezést.

– mondta a lapnak az egyik tisztviselő.

Németországnak sem tetszik a magyar kormány vétójátéka, valószínűleg egyetértenek a Bizottság új tervével is. Sven Giegold német államtitkár egy Twitter bejegyzésben érvelt amellett, hogy a globális minimumadót az EU-ban mindenhol be kell vezetni, Némteország pedig „nem nézheti többé tétlenül, hogy Orbán Viktor vétója miatt a neki járó eurómilliárdok adóparadicsomokba kerüljenek.”

Magyarország persze megtámadhatja az eljárást arra hivatkozva, hogy ez hátrányosan befolyásolja a belső piacot, negatív megkülönböztetést eredményez a tagállamok közötti kereskedelemben, és torzítja a versenyt. Itthon jelenleg 9 százalék a társasági adó (vállalati nyereségadó) kulcsa, a minimumadó bevezetésével 15 százalék lenne. 

Túszul ejtett Európa

Magyarország egyszemélyes vétója az adókulcs ellen kínos az EU számára: az uniós döntéshozók abban reménykedtek, hogy a kezdeményezés végrehajtása gyors lesz, miután olyan befolyásos szereplők is támogatják, mint az Egyesült Államok, Kína, India és az Egyesült Királyság. Azt érdemes megemlíteni, hogy Joe Biden amerikai elnöknek idén nem sikerült megalkotnia a törvényt, valamint ha a közelgő félidős választásokon a republikánusok kerülnek többségbe a kongresszusban, veszélybe kerülhet a megállapodás.

Az uniós pénzügyminiszterek áprilisban álltak a legközelebb a megállapodáshoz a törvény szövegéről, de Lengyelország közbeavatkozott. A tisztviselők azzal vádolták Varsót, hogy túszul ejtette az EU-t a jogállamisági vitában, hiszen a Bizottság visszatartotta Lengyelország részesedését a 800 milliárd eurós helyreállítási alapból. A lengyel kormánnyal folytatott vitát júniusban rendezték, azonban Magyarországgal továbbra sincs megállapodás az uniós pénzekről.