Az európai vállalatok hetek óta azon fáradoznak, hogy kitalálják, hogyan tudnának eleget tenni Oroszország rubelfizetési igényének - és hogyan tudnák fenntartani a létfontosságú gázszállítást - anélkül, hogy megszegnék a szankciókat, amelyek célja Moszkva megbüntetése az Ukrajna elleni háború miatt.

Az Európai Bizottság még áprilisban adott ki több állásfoglalást, amely szerint sérti a szankciókat, ha a tagállamok rubelben fizetnek. Sőt, azt is tilosnak tartják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök követelésének megfelelően a vásárlók nyitnak egy számlát a Gazprombanknál rubelben és a gázszerződésekben szereplő devizára (ez jellemzően dollár vagy euró), mivel így a pénzintézet és az orosz központi bank dönthet a váltási árfolyamról, ami erősítheti az orosz rubelt.

Az EU tisztviselői szerint ezért a vállalatoknak továbbra is euróban kell fizetniük, és a rubelben nyitott bankszámla a szabályokba ütközik. Az EU azonban még nem adott ki kötelező érvényű írásos utasításokat arra vonatkozóan, hogy a vállalatoknak hogyan kell fizetniük.

„Nincs hivatalos nyilatkozat arról, hogy mit jelent a szankciók megsértése” – mondta Mario Draghi olasz miniszterelnök egy szerdai sajtótájékoztatón a Bloomberg szerit. „Senki nem mondott még semmit arról, hogy a rubelfizetés megszegi-e a szankciókat” – állította, sőt a kormányfő szerint a legtöbb gázimportőr már megnyitotta rubelben a számláját a Gazpromnál. A politikus így úgy véli, hogy szabad rubelben fizetni az orosz gázért.

Az EU április végén iránymutatásokat tett közzé, amelyeket a vállalatok és egyes kormányok túlságosan homályosnak minősítettek. Hamarosan frissítést ígért. Az óra azonban ketyeg, mivel sok cégnek még ebben a hónapban lejár a fizetési határideje - és ha nem fizetnek, akkor a gázáramlás megszakadását kockáztatják.