Magyarország gazdasági nehézségei arra kényszerítik Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, hogy meghajoljon az EU és a befektetők előtt. Ezzel a címmel indítja a magyar kormány gondjairól szóló cikkét a Financial Times. A budapesti vezetés az energiaár-támogatások és az adókedvezmények visszavágását ígéri, miközben társadalmi reformokat ajánl Brüsszelnek párhuzamosan azzal, ahogy a piaci nyomás kezd fájdalmas lenni.

A cikk szerzői szerint mindez elképzelhetetlen volt az Ukrajna elleni orosz invázió előtt. A változás okaként az felpörgő inflációt, a költségvetési hiány tágulását, a forint gyengülését és a magyar állampapírok piacán kialakult eladási hullámot jelölik meg. A Brüsszelben fenegyerekként számon tartott magyar kormányfőnek valamit gurítania kell a jog uralmának helyreállításában, ha azt akarja, hogy kormánya megkapja az uniós helyreállítási alapból Magyarországnak elérhető összegeket.

Óriási a nyomás

A Magyarországra nehezedő piaci nyomás extrém nagy – idézi a cikk Török Zoltánt a Raiffeisen Bank közgazdászát. A kormánynak szerinte tényleg nincs más lehetősége, mint hogy megállapodjon az EU-val. A támogatások hiányában elpárolognak a magyar gazdaság növekedési lehetőségei. A megállapodás hiánya jelentősen rontja Magyarország gazdasági megítélését.

Bár a Fidesz sokadik földindulásszerű győzelmét aratta az április eleji parlamenti választáson, amit a politikai ellenzék enyhén szólva még nem hevert ki, a megszorító intézkedések nyomán tüntetések robbantak ki – írja a brit üzleti lap.

Megszólaltatják az utca emberét, az autószerelő Balázst, aki azt hitte, Orbán Viktor megválasztása a magyarok legfőbb érdeke. Most úgy látja, hogy az adó- és rezsiemelésekkel, amelyekkel képen vágta a népet, miközben úgy tesz, mintha minden rendben lenne, már nem ő a nép védelmezője. A miniszterelnök szerinte csak egy tipikus politikus, aki azonnal elfelejti, milyen megállapodásokat kötött a néppel, amikor nő a rá nehezedő nyomás.

Jósol az IMF

A Nemzetközi Valutaalap azt jósolja, hogy a magyar GDP 6 százalékkal zsugorodhat, ha Oroszország leállítja európai gázszállításait. Az éves infláció júniusban közel 12 százalékos volt és további gyorsulás várható, hiába emelte közben az MNB alapkamatát a tavaly őszi 2 százalékról 10,75 százalékra. A Goldman Sachs elemzői szerint a pénzromlás csúcsa még hónapokra van. A forint hét százalékkal gyengült. Az OTP részvénye, a magyar tőzsde leglikvidebb papírja elvesztette értéke felét. A költségvetési hiány a GDP 4,5 százaléka.

A magyar kormány háza táján eközben nincs pánik, bár Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta a brit üzleti lapnak, hogy ha az ukrajnai konfliktus tovább mélyül, az „elviselhetetlen terhet” rakhat a kormány pénzügyeire. Teljesen át kell alakítani a gazdaság működését, ami elkerülhetetlenül extra erőfeszítéseket igényel.

Mi lesz az őszi ígérettel

Magyarország miniszterelnöke múlt ősszel azt mondta, hogy ha nem jön az uniós pénz a jogállamisági viták miatt, akkor a kormány a pénzpiacokról szerzi meg a szükséges forrásokat. Azóta azonban megugrott a hitelfelvétel, a kötvénykibocsátás költsége. A 10 éves magyar állampapír aukciós hozama a tavaly szeptemberi három százalékról a visszaeső kereslet miatt idén júliusra kilenc százalékára ment fel.

A hitelfelvételi költségek minden Magyarországhoz hasonlóan a feltörekvő országok kategóriájába sorolt ország esetén megugrottak. Srí Lanka nem tudja törleszteni külföldi adósságait, és a befektetők azon studíroznak, melyik ország lesz a következő, amely adósságának átütemezését kéri. A dollárban elszámolt kötvények 23 feltörekvő országban, főként alacsony jövedelműekben, de néhány közepes jövedelműben is olyan árszinteken forognak a piacon, ami azt jelzi, hogy kibocsátójuk közel került a fizetésképtelenséghez.

A magyar költségvetés bevételeinek gyengeségével kapcsolatos aggodalmak időnként felvetik a kérdést, hogy a kormány meg tudja-e újítani a hiteleit újabb hitelfelvétellel. A magyar kötvényekre van kereslet, számos nemrégiben lezajlott devizakötvény-kibocsátás sikeresnek volt tekinthető – írja a brit üzleti lap –, ám ha nem jön össze a megállapodás az EU-val, az elronthatja ezt a szép képet.