Lengyelország, Románia és ma a magyar külügy is reagált Vlagyimir Putyin orosz elnök azon kijelentésére, miszerint az országoknak területi követeléseik lehetnek Ukrajnával szemben.

Oroszország elnöke az orosz nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott november 4-i beszédében azt mondta, néhány ország még mindig nem mondott le arról, hogy bekebelezze Ukrajnát, és visszaszerezze a korábban elcsatolt területeit - írja az Index. " Ezeket a területeket erőszakkal adta át Magyarország, Románia és Lengyelország. Ezek teljesen különböző helyzetek. Mi önként, hogy együtt legyünk, a lakossággal együtt adtunk át történelmi területeket, bár a lakosságot senki nem kérdezte, míg Lengyelországban a háború következtében erőszakkal elvették. Néhány embernek Ukrajnában el kellene gondolkodnia ezen" – mondta az orosz államfő.

Románia és Lengyelország Ukrajnát támogatja

A román külügy november 5-én sajtónyilatkozatban reagált: „a román külügyminisztérium elutasítja az Orosz Föderáció elnökének a nemzeti összetartozás napja alkalmából mondott beszédében elhangzott állításokat, amelyek tévesen azt sugallják, hogy Romániának területi követelései vannak Ukrajnával szemben”. Románia újból megerősíti, hogy határozottan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül – írta a román külügyminisztérium.

Az Új Magyar Szó azt írja, Lengyelország dezinformációk terjesztésével vádolta meg az orosz elnököt. "Olyan pletykákról és álhírekről beszélt, amelyek teljesen távol állnak a valóságtól" – reagált Varsó Vlagyimir Putyin kijelentéseire, miszerint a lengyel vezetést sosem hagyta el annak gondolata, hogy Ukrajna egy részét bekebelezze.

Magyarország békét szeretne

Az orosz elnök ünnepi beszédében Magyarországot is azok közé az országok közé sorolta, amelyeknek lehetnek területi követelései Ukrajnával szemben.

Nem tartjuk helyesnek a háborús konfliktust mélyítő nyilatkozatokat. Az ilyen nyilatkozatok helyett azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség!

 

- válaszolta vasárnap az Index megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium.